Skip to main content

A díj alapítója

Az Aegon Magyarország a világ 10 legnagyobb biztosítócsoportjának tagja, a magyarországi biztosítási piac meghatározó szereplője. A vállalatcsoport elsősorban a biztosítási, nyugdíj és az ezekhez kapcsolódó megtakarítási és befektetési termékekre összpontosít.
A díjon keresztül az alapító célja az értékes irodalom és az olvasás népszerűsítése.

Az Aegon Magyarország üzleti sikerei egyre inkább arra ösztönzik a céget, hogy tevékenyen vegyen részt a társadalmilag rendkívül fontos és hasznos, ám állami támogatásban kevésbé részesülő területek fejlesztésében. Az Aegon Magyarország már a kezdetektől fogva kivette részét e munkából, hiszen kulturális, oktatási és karitatív támogatásaival megelőzte versenytársait.

Az Aegon Magyarország közel 20 évvel ezelőtt határozta meg azokat a fő irányvonalakat, amelyeket azóta is következetesen visz végig: ez az oktatás, a karitatív jellegű segítségnyújtás, valamint a kultúra, ezen belül is a kortárs művészetek támogatása.

A kortárs művészetek támogatása terén kiemelkedik az Aegon Művészeti Díj, amelyet 2006-ban alapított az Aegon Magyarország.

A nettó 3 millió Ft összegű kortárs művészeti díjjal elsősorban a magyar irodalmi élet kiválóságait szeretné a cég elismerni. 
A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben magyar nyelven megjelent kiemelkedő szépirodalmi teljesítményéért.

A díjon keresztül az alapító célja az értékes irodalom és az olvasás népszerűsítése.

Koncepció

A díjat élő magyar író vagy költő kaphatja az előző évben magyar nyelven megjelent kiemelkedő szépirodalmi teljesítményéért.

A díjat minden évben a Költészet Napja körül adják át egy ünnepélyes díjátadó műsor keretében a Katona József Színházban. Az Aegon Művészeti Díjat elnyerő mű szerzője nettó hárommillió forint összegű díjazásban részesül.

A díjon keresztül az alapító célja az értékes irodalom és az olvasás népszerűsítése.

A díjhoz 2006-2012 között Társdíj kapcsolódik, amelyre a díjazott írónak kell jelölnie egy másik művészt kötelezően más művészeti ágból.

A díj ötletgazdája és 2006-2012-ig szakmai vezetője: Eszéki Erzsébet.

Jelölés 2015-től

A díjra magyarországi könyvkiadók jelölhetik magyar nyelven megírt, 2014. december 1. és 2015. november 30. között első alkalommal megjelenő és Magyarországon könyvárusi forgalomba kerülő szépirodalmi művek alkotóit.

A kiadók jelölései mellett a zsűritagok is jelölhetnek egy-egy alkotót és művet.

Kiket lehet jelölni?

  • Regényt,

  • egyazon szerző novelláinak vagy publicisztikáinak gyűjteményét tartalmazó kötetet,

  • egyazon szerző drámakötetét,

  • egyazon szerző verseskötetét,

  • kizárólag olyan művek kerülhetnek a jelölt listára, amelyek szerzője a jelölési határidő lejártakor élő, magyar szerző.

Kiválasztás

A jelölések elbírálását egy hét tagú – utólag nyilvános összetételű – zsűri végzi.

A jelölti listából a zsűri kialakítja az esélyesek 7-10 tételes rövidített listáját (shortlist).

A díjról a zsűri anonim szavazást követően, személyes találkozás és vita alkalmával dönt.