Jelölés

 

A jelöléshez új regisztráció szükséges, a tavalyi kódok már nem működnek.

Információ a kiadóknak

Információ a kiadóknak

Az Aegon-díjra jelölés folyamata és a zsűrizés módja

Az Aegon Magyarország Zrt. a 2018. évben is kiosztja az Aegon Művészeti Díjat, az értékes irodalom népszerűsítése érdekében. A Díj továbbra is az elmúlt év legkiemelkedőbb szépirodalmi alkotásának szerzőjét jutalmazza.

A díjkiosztásra 2018 tavaszán kerül sor. Az Aegon Művészeti Díjat elnyerő mű szerzője nettó hárommillió forint összegű díjazásban részesül.

Kik jelölhetnek?

A Díjra kizárólag a magyarországi könyvkiadók által megküldött lista alapján, a szakmai zsűri jelölhet művet. (Minden zsűritagnak lehetősége van 1-1 további könyvet jelölnie.)

Mi a jelölés alapvető kritériuma?

Jelölni lehet magyar nyelven megírt, 2017. január 1. és. december 31. között első alkalommal megjelenő és Magyarországon könyvárusi forgalomba kerülő szépirodalmi műveket és alkotóikat.

Milyen könyveket lehet jelölni?

 • Regényt,
 • Egyazon szerző novelláinak vagy publicisztikáinak gyűjteményét tartalmazó kötetet,
 • Egyazon szerző verseskötetét,
 • Egyazon szerző drámakötetét,
 • Eghyazon szerző esszékötetét,
 • Kizárólag olyan művek kerülhetnek a jelölt listára, amelyek szerzője a jelölési határidő lejártakor (2017. december 31-én) élő magyar szerző.
 • Korábban már díjazott szerző új könyve is jelölhető a Díjra.

Hány művet javasolhatnak a kiadók, a folyóiratok és a zsűri?

A kiadók javasolhatják a kritériumoknak megfelelő összes saját címüket. A szépirodalmat rendszeresen megjelentető kiadóknak a kiíró szakmai partnere felkérő levelet küld. A jelölés azonban ettől függetlenül is nyílt.

Hogyan lehet jelölni?

A jelöléseket kizárólag a www.aegondij.hu oldalon elérhető regisztrációs lap kitöltésével lehet benyújtani 2017. november 1. és december 15. között.

A pályázatok elbírálásának módja

A díj odaítéléséről 7 tagú (1 elnök és 6 tag) független, tekintélyes szakemberekből álló zsűri dönt. A zsűri összetétele a díjátadás sajtótájékoztatóján válik nyilvánossá.

Döntés

A zsűri összetétele a zsűritagok számára is titkos, csak az ülés alkalmával ismerik meg egymást. Az addigi szavazásnak csak az összesített eredményét ismerik meg, a konkrét pontokat nem. A döntést nem többségi szavazással, hanem konszenzussal hozzák meg. A zsűri szükség esetén egynél több ülést is tarthat.

Kapcsolattartás:

A kiadókkal és zsűritagokkal a kiíró szakmai partnere, a Summa Artium vezetője, Török András tartja a kapcsolatot (318-3938, 06 30 9000-901, e-mail: andras.torok@summa-artium.hu)

A jelöléshez három dolgot szükséges letölteni

 1. Címlapkép, lehetőség szerint nagy felbontásban
 2. Rövid tartalom (a fülszöveg tökéletesen megfelel)
 3. Az író portré fotója
 4. Az összes képet ÉKEZET ÉS SZÓKÖZ MENTES névvel kell feltölteni!

 

sidebar-dij