Páratlan páros elismerés: AEGON Művészeti Társdíj 2009

Szerencsére ma már az állami díjak mellett akadnak civil kezdeményezésre született elismerések is, olyan azonban nincs másik, amelynél szorosan összekapcsolódna két művészeti díj. Ilyen, különleges elismerést hozott létre 2006-ban az AEGON Magyarország Zrt.: az AEGON Művészeti Díjat, valamint a hozzá kapcsolódó AEGON Művészeti Társdíjat, azzal a céllal, hogy elismerje és támogassa a kortárs magyar művészeket, a korunkban születő, kiemelkedő alkotói teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a szerzőkre és műveikre a figyelmet.

Az AEGON Művészeti Díjat kortárs magyar író kaphatja meg az előző esztendőben napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért. Erről szakmai zsűri dönt. Az AEGON Művészeti Társdíjra aztán már az AEGON-díjas író, költő jelölhet fél évvel később kortárs magyar művészt – méghozzá kötelezően másik művészeti ágból. Olyan alkotót, akire fontos ezzel az elismeréssel is felhívni a figyelmet.

Az első AEGON Művészeti Díjat Spiró György vette át 2006-ban a Fogság című regényéért, 2007-ben pedig Rakovszky Zsuzsa költő, író kapta meg az AEGON-díjat Visszaút az időben című verseskötetéért. Spiró György Jeney Zoltán zeneszerzőt jelölte 2006-ban az AEGON Művészeti Társdíjra, Rakovszky Zsuzsa 2007-ben Vojnich Erzsébet festőművészt. Tavaly a szakmai zsűri Térey János költőt választotta Asztalizene című drámájáért, 2008 őszén pedig Kovalik Balázs rendező vehette át az AEGON Művészeti Társdíjat. Kovalik Balázs az egyik interjúban akkor elmondta: ez az elismerés azért rendkívül fontos számára, mert „tisztességesen szubjektív”, hiszen egyetlen alkotó jelöl másik művészt, nem tolja a felelősséget kuratóriumokra, hanem ő dönt, egyedül, úgy, hogy döntését meg kell indokolnia. Ráadásul azért rendkívüli jelentőségű ez a döntés, mert olyan valaki jelölte őt tavaly, akit költőként nagyra tart, s akinek a folyamatos figyelme fontos számára.

Az idén, 2009 áprilisában Jónás Tamás költő vehette át az AEGON Művészeti Díjat Önkéntes vak című kötetéért, most tehát Jónás Tamás jelölt másik magyar művészt, másik művészeti ágból.