Spiró György vehette át első ízben az AEGON Művészeti Díjat

Spiró György vehette át első ízben a péntek délután rendezett díjátadó ünnepségen az Aegon Művészeti Díjat az alapító cég patinás székházában. Az Aegon Magyarország Zrt. az idén alapította a hárommillió forinttal járó elismerést azzal a céllal, hogy díjazza a kiemelkedő kortárs magyar művészeti alkotások szerzőit. A díjról ötfős szakmai zsűri döntött: Babarczy Eszter kultúrtörténész, Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, Lévai Balázs televíziós műsorvezető, szerkesztő, rendező, Margócsy István irodalomtörténész, kritikus és Radnóti Sándor esztéta, kritikus.

A díjátadó ünnepségen Pérchy Kornélia operaénekesnő és a Solti Kamarazenekar lépett fel. Az est házigazdája Lévai Balázs volt, a laudációt a zsűri nevében Széchenyi Ágnes mondta el.

Dr. Kepecs Gábor vezérigazgató rövid köszöntőjében kifejtette: örömmel tölti el, hogy az első Aegon Művészeti Díjat a zsűri döntése nyomán Spiró György veheti át, mert számára is az utóbbi évek legjelentősebb olvasmányélménye volt a Fogság. Húsz évvel ezelőtt a Csirkefej előadása jelentett óriási élményt számára a Katona József Színházban – amelyet egyébként nyolc éve támogat az Aegon Magyarország - , s itt a jelenleg műsoron lévő darabok közül újabb Spiró-műből készült produkció, a Koccanás megy nagy sikerrel.

Spiró György a díj átadása után kiemelte: nagyra tartja ezt a kezdeményezést, mert fontos, hogy a magáncégek kivegyék részüket a kultúra támogatásából. Ennek a díjnak különösen ürül, mert ehhez nincs köze a hatalomnak, a politikának, ez nem állami kitűntetés, hanem szakmai elismerés, amelyről szakmai zsűri döntött.

A köszöntő és a laudáció után Lévai Balázs kérdéseire válaszolva Spiró György elmondta: örömmel tölti el a díj, ám ez az írói munka lényegét nem érinti. Meglepte a Fogság iránti érdeklődés, hiszen már körülbelül 30000 példány fogyott el belőle, s nálunk 5000 eladott példány sikernek számít, különösen ilyen vastag könyv esetében.

A Fogsághoz tíz évig gyűjtötte az anyagot, olvasta-kutatta a forrásmunkákat, a regény megírása két évig tartott. Spiró György úgy vélte, a művészeti élet, a művészek alulfinanszírozottsága miatt üdvözlendő a magánszféra gazdasági mecenatúrája, amely még nem jellemző Magyarországon – ezért is különösen örömteli számára ez a kezdeményezés.

Budapest, 2006. május 8.