A 2012-es AEGON Művészeti Társdíj kitüntetettje:

szabobalazsSzabó Balázs

zenész, népzenész

Szabó Balázs népzenész kapta 2012-ben az AEGON Művészeti Társdíját, és a vele járó nettó 2 millió forintot. A díjra 2012 AEGON Művészeti díjasa, Grecsó Krisztián jelölte.

Szabó Balázsegy Észak-Alföldi kistelepülésen, Tetétlenben született. Grecsó Krisztián egy dél-alföldi kistelepülésen, Szegváron született.

A két falu közti távolság nagyjából 150 km. Ez a 150 kilométernyi távolság nemcsak attól tűnt el, hogy ma már mindketten Budapesten élnek és zenélnek-írnak.

szabo balazsSokkal inkább attól, hogy ez a díj összehozta őket. Krisztián nem ismerte Balázst személyesen, egy véletlenül jött közös fellépésen figyelt fel rá. A pár hónapig tartó keresgélés, hogy ki is legyen a társdíjazott, filmszerűen kerek történetté állt össze. Két hasonló sors, hasonló indíttatás, útkeresések, Budapest „bevétele” és a népzene iránti mindvégig meglévő elköteleződés ismeretlenül is ismerőssé tette őket, mára pedig még egy dolog köti össze őket:

2012-ben ők lettek a művészetet támogató két AEGON díj, az AEGON Művészeti Díj és az AEGON Társdíj díjazottjai.

Mi a Társdíj?

A Társdíjra az adott év művészeti díjasa önállóan, saját döntése és ízlése alapján jelöl díjazottat, a díj összege nettó 2 millió forint, és a jelölt nem az irodalom területén tevékenykedik.

Szabó Balázs 2012. november 27.-én 19.00 órakor veszi át az AEGON Társdíját, az erre az alkalomra a Katona József Színházban megrendezett műsoros esten.

Az esten fellép Elek Ferenc, a Katona József Színház színművésze, részleteket hallunk Grecsó Krisztián műveiből, és a Cigányok című előadásból. Szabó Balázs és zenésztársai zenélnek, és ősbemutatót tartanak egy megzenésített Grecsó-versből.

Bemutatjuk a két díjazottról szóló kisfilmeket, és fellép az AEGON Zrt. által is támogatott MATEHETSZ program egyik fiatal zenei tehetsége.

Moderátor: Winkler Nóra

A korábbi díjazottakról és az estről információk: http://www.aegondij.hu/; www.facebook.com/aegondij

Kapcsolat: markuskata@yahoo.com
Mobil elérhetőség: 06-30-371-7359

A filmeket és a megjelentetéshez szükséges képes-szöveges információkat a sajtótájékoztatón pendrive-on, illetve DVD-n biztosítjuk. Az eseménnyel és résztvevőkkel kapcsolatos minden egyéb, a sajtót érintő információval az alábbi elérhetőségeken állunk rendelkezésükre.

Sajtótájékoztató, 2012. november 27.