AEGON Művészeti Díj 2007

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős művekre és alkotóikra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő magyar szépirodalmi kötetéért.

Az elismerés odaítélésében az AEGON Magyarország vezetői fontosnak tartották a szakmaiságot, ezért először magyar irodalmi lapok, műhelyek főszerkesztőit (néhány esetben a kritikai rovat vezetőjét) kérték fel arra, hogy tegyenek javaslatot. Ezek után szakmai zsűri döntött a díjról, amelyet tavaly Spiró György vehetett át első ízben a Fogság című regényéért.

Az AEGON Művészeti Díjról jelöltjeiről ezúttal is megkérdeztük az irodalmi folyóiratok, illetve irodalmi-kritikai rovatot megjelentető lapok főszerkesztőjét vagy a kritikai rovat vezetőjét, kit javasolnak a díjra.

A beérkezett javaslatok és a zsűritagok jelölései alapján a következő kötetek jöttek szóba a 2007-es AEGON Művészeti Díj esélyeseiként (ABC-sorrendben):

Barnás Ferenc: A kilencedik
Békés Pál: Csikágó - gangregény
Garaczi László: Metaxa
Ficsku Pál: Gyerekgyár
Háy János: Házasságon innen és túl
Kemény István: Élőbeszéd
Kovács András Ferenc: Hazatérés Hellaszból – Kavafisz-átiratok
Kőrösi Zoltán: Milyen egy női mell? – Hazánk szíve
Parti Nagy Lajos: A fagyott kutya lába
Rakovszky Zsuzsa: Visszaút az időben
Sándor Iván: Követés
Szabó T. Anna: Elhagy
Térey János: Ultra
Tóth Krisztina: Vonalkód

A 2007-es AEGON Művészeti Díjról a zsűri döntését a 2007. április 3-án 11 órakor kezdődő sajtótájékoztatón ismertetjük az AEGON Magyarország székházában, az ünnepélyes díjátadás másnap, április 4-én 18 órakor lesz.

2007. március 12.