AEGON Művészeti Díj 2007

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős művekre és alkotóikra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő magyar szépirodalmi kötetéért. Az alapító társaság vezetői megkérték a magyar irodalmi lapok főszerkesztőit, hogy tegyenek javaslatot a díjazott személyére. Ezek után szakmai zsűri döntött a díjról, amelyet Spiró György vehetett át első ízben a Fogság című regényéért.

A díjhoz másik, egyedülálló elismerés is társul: az AEGON Művészeti Társdíj, erre már a díjazott író jelölhet más művészeti ágból kortárs magyar művészt. Az alapító társaság csak annyit kért, hogy a díjazott író tartson laudációt a jelöltjéről, azaz indokolja meg a döntését.  Spiró György javaslatára az első AEGON Művészeti Társdíjat Jeney Zoltán zeneszerző vehette át Halotti szertartás című zeneművéért.

Az AEGON Művészeti Díjról döntő szakmai zsűri tagjai.

Babarczy Eszter - kultúrtörténész, publicista. 2003-tól a BME MOKK új médiával foglalkozó kutatója, 2005-től a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára. 1988-tól publikál folyóiratokban, napilapokban, internetes portálokon.

Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, kritikus. Legutóbbi könyvei: Szegi Pál: Játék és lelkiismeret (Argumentum, 2002); Menedékház. Sárközi Márta emlékkönyv (Magvető, 2004, 2005, 2007); Trinontól trianonig. Kornfeld Móric hagyatéka (Corvina, 2006, 2007) Széchenyi Ágnes 2007 márciusában Pulitzer emlékdíjat kapott.

Lévai Balázs a Magyar Televízió szerkesztője, rendező-műsorvezetője. Bestseller című sorozatában már közel 30 világhírű kortárs írót mutatott be a magyar nézőknek. Többszörös Kamera Hungária-díjas alkotó, legutóbbi ilyen elismerését Esterházy Péterrel készített interjújáért kapta 2006-ban.

Margócsy István irodalomtörténész, kritikus, az ELTE BTK 18-19. századi magyar irodalomtörténeti tanszékén tanszékvezető egyetemi docens. 1977-80, 1983: Mozgó Világ, rovatvezető (vers, kritika). 1989-től máig: alapító szerkesztő a 2000-nél. Könyvei: Nagyon komoly játékok (1996), Petőfi Sándor (kismonográfia, 1999), Hajóvonták találkozása (2003).

Radnóti Sándor Széchenyi-díjas esztéta, kritikus, egyetemi tanár (az ELTE esztétika tanszékén tanít), a Holmi társszerkesztője. Tíz könyv – köztük a Hamisítás (1995, amerikai kiadása: 1999), a Piknik (2000) és a Műhelymunka (2004) – szerzője.
Az idei jelöltek

A zsűri döntése előtt ezúttal is megkérdeztük az irodalmi folyóiratok, illetve irodalmi-kritikai rovatot megjelentető lapok főszerkesztőjét (vagy a kritikai rovat vezetőjét), ő kit javasol a 2006-ban Magyarországon, magyar szerzők tollából megjelent újdonságok közül.

A beérkezett javaslatok és a zsűritagok jelölései alapján a következő kötetek jöttek szóba a 2007-es AEGON Művészeti Díj esélyeseiként (ABC-rendben):

Barnás Ferenc: A kilencedik
Békés Pál: Csikágó - gangregény