AEGON Művészeti Díj 2008

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét fontos alkotókra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért.

Az ötfős szakmai zsűri döntése szerint 2006-ban Spiró György vehette át első ízben az AEGON Művészeti Díjat a Fogság című regényéért, 2007-ben pedig Rakovszky Zsuzsa kapta meg az elismerést Visszaút az időben című kötetéért.

Mivel a társaság szeretett volna nyitni a társművészetek felé, ezért a díjhoz másik elismerés is kapcsolódik, az AEGON Művészeti Társdíj, amelyre az adott évben díjazott író jelölhet másik magyar művészt – kötelezően másik művészeti ágból. Olyan valakit, akit ő maga elismerésre méltónak tart. 2006-ban Spiró György Jeney Zoltán zeneszerzőt jelölte az AEGON Művészeti Társdíjra korszakos jelentőségű, Halotti szertartás című művéért. Tavaly pedig Vojnich Erzsébet festőművész vehette át a társdíjat Rakovszky Zsuzsa javaslatára.

Az AEGON Művészeti Díj odaítélésében az alapító társaság vezetői fontosnak tartották a szakmaiságot, ezért – még a zsűri döntése előtt – irodalmi lapok, műhelyek vezetőit kérték fel arra, hogy tegyenek javaslatot a jelöltekre. A zsűri ezek után döntött arról, ki kapja a díjat. Így történt ez az idén is. Ezúttal 14 válaszlevél érkezett. Nagyjából ezekben az ajánlásokban is azok a művek merültek fel, amelyeket a zsűri tagjai is megvitatandónak tartottak, s akadt olyan író, akit többen is javasoltak.

A zsűri tagjai: Lévai Balázs televíziós műsorvezető-szerkesztő, Margócsy István irodalomtörténész, Radnóti Sándor esztéta, Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, valamint Vojnich Erzsébet festőművész, aki 2008-tól vesz részt a zsűri munkájában.

Azok a művek, amelyek a zsűrizéskor az utolsó körben szóba jöttek:

Bán Zsófia: Esti iskola: olvasókönyv felnőtteknek (Kalligram)
Bán Zoltán András: Susánka és Selyempina (Scolar kiadó)
Békés Pál: Semmi baj (Palatinus)
Farkas Péter: Nyolc perc (Magvető Könyvkiadó)
Háy János: A gyerek (Palatinus)
Lator László: Az egyetlen lehetőség (Európa Könyvkiadó)
Nádasdy Ádám: Az az íz (Magvető)
Oravecz Imre: Ondrok gödre (Jelenkor)
Solymosi Bálint: Életjáradék (Kalligram)
Takács Zsuzsa: A megtévesztő külsejű vendég (Magvető)
Tandori Dezső: Ördöglakat (Pro Die Kiadó)
Térey János: Asztalizene (megjelent a Színház mellékleteként)

A 2008-as AEGON Művészeti Díjról a zsűri döntését a 2008. április 9-én 11 órakor kezdődő sajtótájékoztatón ismertetjük az AEGON Magyarország székházában.

Az ünnepélyes díjátadás másnap, április 11-én, a költészet napján lesz.

2008. március 21.