AEGON Művészeti Társdíj - 2009

Amikor a tavalyi AEGON-díjas költő, Térey János jelöltjeként 2008 őszén Kovalik Balázs átvette az AEGON Művészeti Társdíjat, a hazai operajátszásba életet vivő rendező több interjúban elmondta: ez az elismerés azért rendkívül fontos számára, mert olyan valaki javaslatára kapta meg, akinek a figyelme, a véleménye fontos számára. Ez a két, összekapcsolódó díj „tisztességesen szubjektív” – fogalmazott Kovalik Balázs, hiszen itt egyetlen alkotó jelöl másik művészt a társdíjra, egyedül, úgy, hogy nem tolja a felelősséget másokra, kuratóriumokra.

Két ilyen, szorosan összekapcsolódó művészeti díj nincs másik hazánkban. Az AEGON Magyarország Zrt. azzal a céllal alapította 2006-ban az AEGON Művészeti Díjat, valamint a hozzá kapcsolódó AEGON Művészeti Társdíjat, hogy elismerje és támogassa a kortárs magyar művészeket, a korunkban születő, kiemelkedő alkotói teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a szerzőkre és műveikre a figyelmet. De mert itt nem csupán egyetlen elismerésről volt szó, a kezdetektől fontos volt a nyitottság, a mások iránti érdeklődés, figyelem is.

Az AEGON Művészeti Díjat kortárs magyar író kaphatja meg az előző esztendőben napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért. Erről szakmai zsűri dönt. Az AEGON Művészeti Társdíjra aztán már az AEGON-díjas író jelölhet fél évvel később kortárs magyar művészt – másik művészeti ágból. Olyan alkotót, akiről a díjazott író, költő úgy gondolja: valamely munkája alapján fontos ezzel az elismeréssel felhívni rá a figyelmet.

Az első AEGON Művészeti Díjat Spiró György vette át 2006-ban a Fogság című regényéért, 2007-ben pedig Rakovszky Zsuzsa költő, író kapta meg a díjat Visszaút az időben című verseskötetéért. Spiró György Jeney Zoltán zeneszerzőt jelölte 2006-ban az AEGON Művészeti Társdíjra, Rakovszky Zsuzsa 2007-ben Vojnich Erzsébet festőművészt. A zsűri 2008-ban Térey János költőt választotta Asztalizene című drámájáért, 2008 őszén pedig Kovalik Balázs rendező vehette át az AEGON Művészeti Társdíjat Térey János jelöltjeként.

A 2009-es AEGON Művészeti Társdíj ünnepélyes díjátadása október 20-án 19 órakor lesz a Nemzeti Színházban, a díjhoz és a társdíjhoz kapcsolódó, Képzett társítások – AEGON-estek a Nemzetiben című sorozat keretében. Ekkor tehát az idei AEGON-díjas költő, Jónás Tamás, valamint az általa jelölt másik magyar alkotó lesz Alföldi Róbert vendége. Jónás Tamás itt olvassa fel laudációját is jelöltjéről, aki az esten veszi át a díjat az alapító társaság vezérigazgatójától, Zatykó Pétertől.

A negyedik évadába lépő sorozat estjein számos alkalommal rendkívüli élményt nyújtott az, ahogy a beszélgetésre, az irodalomra, a felolvasásokra és a vetítésekre reagáltak a vendégek világához választott dzsesszzenészek, akik érzékeny improvizációkkal adták hozzá a magukét az ott történtekhez, a maguk nyelvén: zenével. Ezúttal is olyan előadóművészek teszik ezt, akik kötődnek mindkét alkotóhoz, Jónás Tamáshoz és az általa az AEGON Művészeti Társdíjra jelölt másik művészhez is. Hallhatjuk így Szalóki Ági énekest, valamint a Dés András Triót (a zenekar tagjai: Oláh Szabolcs – gitár, Szandai Mátyás – nagybőgő, Dés András – ütőhangszerek).