Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra

Szvoren Edina:

1974-ben születtem, a főváros hetedik kerületében; édesapám színházak alkalmazásában álló műbútorasztalos, édesanyám szociológiai területen dolgozó tudományos munkatárs (korábban: színész, később: logopédus) volt; 1998-ban művésztanári diplomát szereztem a Zeneakadémia karvezetés tanszakán; 1999 óta tanítok zeneelméletet és szolfézst egykori középiskolámban; 2005 óta rendszeresen publikálok; első elbeszéléskötetem, a Pertu 2010-ben jelent meg a Palatinusnál; 2011 áprilisában az Elsőkötetesek Fesztiváljának magyar résztvevője, 2011 nyarán pedig a lengyel-magyar Re: verse egyik résztvevője voltam; az ÉS tárcarovatában 2011-ben 14 novellám jelent meg; 2012-ben jelent meg második elbeszéléskötetem, Nincs, és ne is legyen címmel 2010-től felolvasásokon, pódiumbeszélgetéseken vettem részt Budapesten, Berlinben, Békéscsabán, Lipcsében, Kishegyesen, Szigligeten, Szegeden, Pécsett; díjak, ösztöndíjak: Móricz-ösztöndíj (2009), Déry-díj (2010), Bródy Sándor-díj (2011), Gundel Művészeti díj (2011), NKA alkotói támogatás (2012), Artisjus-díj (2013), József Attila-díj (2014), EU-Prize for Literature (2015) testvérem Németországban élő zongoraművész; Budapesti vagyok; éltem a belvárosban, Gazdagréten, Újpesten

Forrás: http://szvorenedina.ewk.hu/eletrajz/

Shortlistes könyve:

Az ország legjobb hóhéra

Csodálkozhatunk-e azon, hogy az emelkedettség érzése vesz rajtunk erőt, ha az ország legjobb hóhéra költözik a szomszédunkba? Mit érez egy anya, ha csak a szoptatások idejére találkozhat a vak apánál maradt gyerekével? Együtt élhetünk-e egy próbababával?
Szvoren Edina legújabb történeteit olvasva a rémület, a részvét és a meglepődés egyszerre lesz úrrá rajtunk. Hiába nem találjuk a hangot a szüleinkkel és a gyerekeinkkel, hiába vágyódunk el a társaink mellől, vagy hiába vágyunk utánuk reménytelenül – mégis tudunk működni a világban. Idegenek vagyunk a történeteinkben, mégis ezek között kell berendezkednünk. Megszokhatatlan, hogy mindez tényleg sikerülhet.
Az ország legjobb hóhéra úgy képes ábrázolni otthonosan klausztrofób viszonyainkat, hogy közben komoran felszikrázik az abszurdtól sem idegen, sötét humor.

sidebar-dij