Skip to main content

Arató László

Arató László

középiskolai tanár, a Magyartanárok Egyesülete elnöke

Budapesten született 1955-ben. 1979-ben végzett az ELTE magyar-angol szakán. Tanítani 1979 és 1987 között a kispesti Landler Jenő – ma Deák Ferenc – gimnáziumban tanult.

1987 végétől 1990 szeptemberéig főállásban, majd 1994-ig mellékállásban az Országos Pedagógiai (később Közoktatási) Intézetben az irodalomtanítás területén folyó újítások, fejlesztések gondozásával foglalkozott. A nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején Jakab Györggyel egy esettanulmányokra épülő társadalomismeret-program kidolgozásában vett részt. Ebben az időszakban igyekezett más országok irodalom- és társadalomismeret-tanítási gyakorlatát is tanulmányozni.
1990 óta dolgozik vezetőtanárként az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájában. A kilencvenes években írta – Pála Károllyal közösen – A szöveg vonzásában című problémacentrikus felépítésű tankönyvsorozatot (Bejáratok, Átjárók, Kitérők). 1994 óta angol nyelvű magyar művelődéstörténeti, illetve filmelemző szemináriumokat vezet a McDaniel College budapesti kampuszán. 1995 és 1998 között az ELTE BTK-n, 2003-tól 2005-ig a Miskolci Egyetemen tartott módszertani speciálkollégiumokat főként a befogadás esztétika és az irodalomtanítás viszonyáról. Az 1995/96-os tanévben tanár műsorvezetője volt az MTV Repeta Irodalom című sorozatának. 1996 decembere óta elnöke a Magyartanárok Egyesületének. 2004-től 2008-ig a SuliNova (később Educatio) szövegértési-szövegalkotási (integrált nyelvtan- és irodalomtanítási) programjának az irodalmi részért felelős vezető fejlesztőjeként dolgozott. A tankönyvek mellett jó néhány műelemező és módszertani tanulmánya, illetve az irodalomtanításról szóló vitairata is megjelent.

Vissza