Skip to main content

Saly Noémi

Saly Noémi

Saly Noémi a szegedi József Attila Tudományegyetemen végzett magyar-francia szakon, doktori disszertációját Flaubert Szent Antal megkísértése című művéről írta. Dolgozott középiskolában és nyelviskolában, volt kollégiumi tanár a SOTE egyik nagy kollégiumában, majd 12 évig adjunktus a JATE francia tanszékén, ahol 19. és 20. századi irodalmat tanított. Ezekben az időkben fordítással is foglalkozott, olyan tudósok könyveinek magyarra ültetése fűződik a nevéhez, mint Marcel Mauss, Claude Lévi-Strauss, Mircea Eliade, André Comte-Sponville, George Vajda és Colette Sirat.

1996 óta kutatja a budapesti kávéházak történetét, kilencedik éve a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum muzeológusa. Azóta már csak Budapest és a magyar vendéglátás történetével foglalkozik, ezekről nyolc kisebb-nagyobb kötete és kéttucatnyi cikke jelent meg, könyveket és könyvsorozatot szerkesztett, kiállításokat rendezett, filmek készítésében vett részt. A Budapest folyóirat olvasószerkesztője.

Időnként esszéket, sőt olykor kisprózát is ír, ezek nyomtatásban főként az Alibi, a Napút és a Kortárs folyóiratokban, illetve a Literán láttak napvilágot.

Vissza