Skip to main content

Szécsi Noémi : Gondolatolvasó

Szécsi Noémi :
Szécsi Noémi: Gondolatolvasó „Ez hát a szerelem, gondoltam undorral, már csak ez hiányzott. Újabb hiábavaló szenvedés az eddigiek tetejébe.” És ez még nem is volna baj. Hiszen a tizenkilenc éves Fülöp szeret szenvedni. Kétéves volt, mikor a szülei rájöttek, hogy nem hall – azóta megtanulta, hogyan viselje méltósággal a süketségét. Az iskolában elsajátította a jelbeszédet, és ha összpontosít, szájról is olvas. Minden tanára nagy tehetségnek tekinti. Vajon jobban értené kiszámíthatatlanul viselkedő családtagjait, ha hallaná is őket? Öntörvényű, mártír anyját és szilaj, konok apját? Távol lévő és megfejthetetlen szüleivel szemben Fülöp életének egyetlen biztos pontja színésznőnek készülő nővére, Matild. Kettejük sorsa néha különválik, de többnyire együtt alakul mediterrán tengerparti villáktól magyarországi birtokokon és siketinternátusokon át egy ostromlott világvárosig. Mindeközben Fülöp abban reménykedik, hogy embertársaink legtitkosabb gondolatait akkor ismerhetjük meg igazán, ha nem halljuk, mit beszélnek… A Gondolatolvasó a 2011-ben megjelent 1848-as emigránsregény, a Nyughatatlanok folytatása, egy tervezett trilógia második darabja. Számos ott megismert szereplőt viszontláthatunk benne, bár ez a regény az előzményektől függetlenül is kerek és magával ragadó história. Történet az idegenségről, a saját gondolataink börtönében kavargó ellentmondásos érzésekről és a felnőtté válásról. Meg a szerelemről.

Szécsi Noémi 1976. március 29-én született Szentesen. Latin, angol és finn szakokon tanult az ELTE BTK-n, 2001–2002-ben diplomázott.

2000-ben a Helsinki Egyetem társadalomtudományi intézetének, a Kristiina Instituutti-nak volt ösztöndíjasa, ahol kulturális antropológiát és gender studies-t hallgatott. Itt írta meg első regényét, a Finnugor vámpírt, amelyet azóta több nyelvre is lefordítottak.

2009-ben megkapta az Európai Unió Európai Irodalmi Díját a Kommunista Monte Cristo című regényéért. 2011. március 11-én József Attila-díjat vehetett át.

2010 óta az Európa Könyvkiadó szerzője.