Skip to main content

Karafiáth Orsolya: A házikedvenc

Egy varázslatos villában él Bori néni, az önző, csak a külsőségekkel foglalkozó öregasszony, aki pénzének számolgatásával és állandó udvarlóival szórakoztatja magát. A tetőtéri tündéri kis manzárd már egy ideje üresen áll, senki nem akarja kivenni: a pletykák szerint ugyanis, aki ide beköltözik, arra csúfos vég vár. Most mégis jelentkezik egy harminc körüli, gyámoltalan, kedves lány, Orsi, hogy cicájával, Rigóval együtt kivenné a lakást. Le is csap rá Bori néni, könnyen meggyőzi, hogy ezt a kis fészket neki találták ki. Ám rögvest a beköltözés után jönnek az első baljós jelek: recseg-ropog az építmény, s a lefolyóból rejtélyes hajcsomók kerülnek elő… Sorra vonulnak fel a szürreális szereplők, és kezdetét veszi a még szürreálisabb helyzetek egymásutánja. Csak bízhatunk abban, hogy végül minden jóra fordul, mint a mesében… Karafiáth Orsolya regénye különleges felnőtt „mese”, mely egy csodálatos villa lakóinak életén keresztül mutatja be, milyen pusztító erők vehetik át az irányítást sorsunk felett, ha hagyjuk. A házba lassan kúszik be a gonosz, és talán csak idő kérdése, hogy a végső romlás vár-e a szereplőkre…

Karafiáth Orsolya író, költő, fordító, publicista. 2005 júniusáig – a Ludwig Múzeumban könyvtáros és irodalmi rendezvények szervezője; 2006 nyaráig – a Kréta iskolai magazin szerkesztője. Folyamatosan újságíróként működik, kritikái, recenziói, tárcái és interjúi rendszeresen olvashatóak a Könyvhét, a litera.hu, a Magyar Könyvgyűjtő és az Elle hasábjain.

Kötetei:
Lotte Lenya titkos éneke (1999)
Café X (2004)
A Maffia-klub (2008 )
Cigánykártya (2009)
Kicsi Lili (2011)

Rendszeresen publikál verseket az Élet és Irodalom, Forrás, Bárka, Jelenkor, Holmi, Népszabadság, Alföld stb. hasábjain. A tőle fordított versek a Wespennestben és a Hungarian Quarterlyben láttak napvilágot.