Skip to main content

Gerlóczy Márton: Létra

Gerlóczy Márton:
Gerlóczy Márton legújabb regénye, a Létra egy házról szól. Egy szakadt pesti bérházról, amit a 30-as években kuplerájnak emeltek. Egy normális életre alkalmatlan házról, amelyben apró, kriptaszerű garzonok követik egymást. Névtelen hősünk május 1-jén fel akar szerelni egy függönyt a plafonra, hogy kis lakásának terét több részre ossza. Nincsen létrája, így elindul, hogy a házban szerezzen be egyet. Miközben az emeletek közti szűk és sötét lépcsőházakban és folyosókon bolyong, az itt élők életéről-haláláról elmélkedik, a lakókról, akikkel nap mint nap találkozik, akik vele együtt élik szánalmas garzonszáműzetésüket. Szereplők: egy gondnok skizofrén felesége, egy sértődött parlagi galamb, egy egzaltált emberi agy, egy szorongó csirkecsont, egy eltévedt meztelencsiga, egy hóvirág édes illata és egy bölcs konyhai csótány.

Gerlóczy Márton 1981-ben született Budapesten. 2003-ban jelent meg első regénye, az Igazolt hiányzás (második, javított kiadás: Scolar Kiadó, 2012), azóta rendszeresen publikálja nagy kritikai visszhangot kiváltó műveit, és megírta az első magyar plágiumregényt is (Rabigában 2).
Állandó szerző: Vasárnapi Hírek, hvg.hu
Publikál: Népszabadság, Mozgó Világ, Élet és Irodalom
Alkalmi szerző: Szalon Magazin, Elle, 168 óra, Cosmopolitan, Nők Lapja, Világjáró Magazin, Pesti Est, Hévíz, ujlipot.net

Megjelent kötetei:
Igazolt hiányzás, 2003
Váróterem, 2005
Főbűnösök – Hét szerző antológiája, 2006
A szabadok testvérisége, 2008
A csemegepultos naplója, 2009
Rabigában 2. – A mattyi vérengzés - plágiumregény, 2012
check-in, 2012