Skip to main content

Gyárfás Endre: Mátyásföld, alkonyuló éden - Holokauszt-életek 4.

Gyárfás Endre:

Minden megvolt, hogy a kisfiúnak idilli gyerekkora legyen. Szorgalmas szülők, bölcs nagymama, „saját” kutya, nagy kert, patakpart, szomszédlányka...Csak hogy az eszterláncot láncbombázás zavarta meg, a bújócska terepe az óvóhely lett, az égből pottyant alvóbaba robbanóanyagot rejtett.
Mialatt elsős füzetében a betűk szavakká, mondatokká, verssé álltak össze, a Horthy-korszak törvényeinek betűi sárga csillagot parancsoltak a matrózkabátra, halálmenetbe sorolták az apát, gettóba zárták a családot.
Mi volt még hátra? Nyilasház, téglagyár, Wallenberg jóvoltából „védett” ház, kibombázás.
A szabadság első hónapjaiban hazai cionisták gyerektáborai ajándékozták meg a kilenc éves fiút a közösség élményével. Az aliázás csak ígéret maradt.
A kiskamasz gondolkodásában humorforrásul szolgálnak a félrehallások, a félreértések. Az olvasó inkább mulatságosnak, semmint szomorúnak találja majd a József Attila-díjas író önéletrajzi regényét. 

<p>Gyárfás Endre Mátyásföldön született, szerény polgári családban. Az ötvenes években <a title="Budapest XXI. kerülete" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Budapest_XXI._ker%C3%BClete">Csepelen</a&gt; motorszerelőként dolgozott. Egyetemi tanulmányait az ELTE BTK magyar–angol szakán végezte 1956–1961 között. 1960–1963 között az <a title="Európa Könyvkiadó" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pa_K%C3%B6nyvkiad%C3%B3">Európa Könyvkiadó</a>, 1963–1966 között a <a title="Magyar Televízió" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Telev%C3%ADzi%C3%B3">Magyar Televízió</a> szerkesztőjeként tevékenykedett. 1966–1967 között gimnáziumban tanított. 1967–1968 között a Nemzetközi Előkészítő Intézetben csoportvezetői beosztást kapott. 1969–1981 között a <a title="Csepel Művek" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Csepel_M%C5%B1vek">Csepel Művek</a> kulturális tanácsadójaként működött. 1981 óta írásaiból él. 2006-ban <a title="Írország" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%8Drorsz%C3%A1g">Írországban</a&gt; volt ösztöndíjas.</p>
<p>Író, költő, számos gyermekkönyv, köztük a Dörmögő Dömötör, ifjúsági művek, tv-játék, hangjáték szerzője,  műfordító.</p>