Skip to main content

Turczi István: Minden kezdet

Turczi István:

Főhősünk felírt a noteszébe egy Seneca-idézetet: „egyforma hiba mindenkiben bízni és senkiben sem”. Felírta és elfelej­tet­te. Nem csoda, Azrael egy kamaszkorból épp csak kinőtt fiatalember, útrakelő, aki a neki rendelt Zónában kénytelen tanulni az emberi kapcsolatokat. Ez a Zóna azonban korántsem sivár: erdők karéjában luxussal berendezett kastélyszálló, itt kell Azraelnek elkormányoznia vonzódásait (és választásait) a természetes/természeti szépség meg a rafinéria között. Mikrovilág, amely­ben szépség és gonoszság, tisztaság és elkár­ho­zás csatája dúl.
A nemesfényű szimbolista példázatok és az akciófilmek keresztezésével merész, kivételes vállalkozás a – hosszabb idő után ismét prózával jelentkezô – Turczi Istváné: az értékhiányok és tartásvesztések köz­han­­gulatában nemigen született ilyen bizalommal és reménnyel telítődő regény.

<p>TURCZI ISTVÁN (1957) író, műfordító, irodalomszervező, egyetemi oktató, egyetemi doktor<br />a Parnasszus költészeti folyóirat és könyvkiadó alapító főszerkesztője<br />1988 – szabadfoglalkozású író, újságíró<br />1988 – 1993 a Kilátó c. világirodalmi rádiómagazin külsős műsorvezető-szerkesztője<br />1993 –1995 a Parnasszus c. televíziós irodalmi vetélkedő műsorvezető-szerkesztője<br />1995 - a Parnasszus c. költészeti folyóirat és könyvkiadó alapító főszerkesztője<br />1997 - 2000 a Bartók Rádió Muzsikáló reggel c. adásának állandó külsős műsorvezetője<br />2003- 2004 a Magyar ATV Gondolat c. heti kulturális programjának műsorvezetője<br />2004 – 2008 a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi Kollégiumának kurátora<br />2007 - 2008 a Pázmány Péter Egyetem oktatója (kommunikáció és kreativitás)<br />2008 - a Magyar Íróakadémia és a Komlósi Oktatási Stúdió mv. tanára<br />2008 – 2009 a Zugló TV Kanapé című talkshow-jának műsorvezetője<br />2010 a Duna TV kanapé c. műsorának házigazdája<br />2011 az Év Trénere – DFT Hungária<br />Az Írószövetség Költői szakosztályának elnöke.</p>