Skip to main content

Térey János: Moll

Vörösiszap-áradás, egy elhagyatott fürdőhely graffitijei, Bihar megye protestáns vidéke, Lear király emailfiókja, klímaváltozás és Párizs–Dakar: Térey János nem ismer lehetetlent, mikor a világot készül versbe szedni. Tűpontos, kegyetlen karakterrajzok túlságosan is ismert magyar figurákról, gúnyosan emelkedett sorok a görög istenek magánéletéről, vagy éppen egy behavazott kastélykert rejtett geometriája. Nagyszerű nők és kisszerű férfiak, űrperspektíva és mikrorealizmus – mindezek mögött pedig egyfolytában ott szól az a "hősi, sötét, beethoveni c-moll", mely az egész kötet hangütését meghatározza.

Térey János kilencedik verseskötete érett és kíméletlen áttekintése a ma világának, a jellegzetesen magyar problémáktól a globális katasztrófákig és vissza, azonban szóhoz jut benne a szerző legbensőségesebb, legszemélyesebb lírája is.

1970. szeptember 14-én született Debrecenben. Első verseit 1990-ben közölte az Élet és Irodalom, azóta pedig számos folyóirat, mindenekelőtt a Holmi, a 2000, az Alföld, a Jelenkor és a Kalligram. Kilenc verseskönyve és egy novelláskötete jelent meg. Kortárs német, cseh, francia, bolgár, ausztrál és orosz költőket fordított, nevéhez fűződik egy  tavaly átdolgozott fiatalkori munka, Paul Verlaine Szaturnuszi költeményeinek első teljes, magyar nyelvű fordítása is. 2001-ben jelent meg Paulus című verses regénye, amelyik több elismerésben részesült: Palladium, Tiszatáj- és Füst Milán-díjban. Első komolyabb, színpadhoz kapcsolódó munkája Puskin Borisz Godunov című drámájának új fordítása Radnai Annamária nyersfordítása alapján. Filmes vállalkozása egy verses operalibrettó, amelyikhez Tallér Zsófia írt zenét, és Mundruczó Kornél filmjének szolgált alapjául (Johanna). Saját drámatrilógiájából (A Nibelung-lakópark) Mundruczó Kornél rendezett felolvasószínházat a Millenáris Teátrumban, illetve a POSZT-on. Az első rész, a Rajnapark 2003-ban megkapta az évad legjobb magyar drámájának díját. A harmadik részt, a Hagen avagy a gyűlöletbeszéd címűt a Krétakör mutatta be. Az előadás vendégszerepelt Wiesbadenben, a Neue Stücke aus Europa fesztiválon.