Skip to main content

Térey János: Moll

Térey János:

Vörösiszap-áradás, egy elhagyatott fürdőhely graffitijei, Bihar megye protestáns vidéke, Lear király emailfiókja, klímaváltozás és Párizs–Dakar: Térey János nem ismer lehetetlent, mikor a világot készül versbe szedni. Tűpontos, kegyetlen karakterrajzok túlságosan is ismert magyar figurákról, gúnyosan emelkedett sorok a görög istenek magánéletéről, vagy éppen egy behavazott kastélykert rejtett geometriája. Nagyszerű nők és kisszerű férfiak, űrperspektíva és mikrorealizmus – mindezek mögött pedig egyfolytában ott szól az a "hősi, sötét, beethoveni c-moll", mely az egész kötet hangütését meghatározza.

Térey János kilencedik verseskötete érett és kíméletlen áttekintése a ma világának, a jellegzetesen magyar problémáktól a globális katasztrófákig és vissza, azonban szóhoz jut benne a szerző legbensőségesebb, legszemélyesebb lírája is.

<p>1970. szeptember 14-én született Debrecenben. Első verseit 1990-ben közölte az Élet és Irodalom, azóta pedig számos folyóirat, mindenekelőtt a Holmi, a 2000, az Alföld, a Jelenkor és a Kalligram. Kilenc verseskönyve és egy novelláskötete jelent meg. Kortárs német, cseh, francia, bolgár, ausztrál és orosz költőket fordított, nevéhez fűződik egy  tavaly átdolgozott fiatalkori munka, Paul Verlaine <em>Szaturnuszi költeményei</em>nek első teljes, magyar nyelvű fordítása is. 2001-ben jelent meg <em>Paulus</em> című verses regénye, amelyik több elismerésben részesült: Palladium, Tiszatáj- és Füst Milán-díjban. Első komolyabb, színpadhoz kapcsolódó munkája Puskin <em>Borisz Godunov</em> című drámájának új fordítása Radnai Annamária nyersfordítása alapján. Filmes vállalkozása egy verses operalibrettó, amelyikhez Tallér Zsófia írt zenét, és Mundruczó Kornél filmjének szolgált alapjául <em>(Johanna). Saját drámatrilógiájából <em>(A Nibelung-lakópark)</em> Mundruczó Kornél rendezett felolvasószínházat a Millenáris Teátrumban, illetve a POSZT-on. </em>Az első rész, a <em>Rajnapark</em> 2003-ban megkapta az évad legjobb magyar drámájának díját. A harmadik részt, a <em>Hagen avagy a gyűlöletbeszéd</em> címűt a Krétakör mutatta be. Az előadás vendégszerepelt Wiesbadenben, a Neue Stücke aus Europa fesztiválon.</p>
<p> </p>