Skip to main content

Tandori Dezső: Tandori Light - Elérintés

Tandori Dezső és a Scolar Kiadó különleges vállalkozása ez a kötet, melyben új költeményei mellett legismertebb, a modern magyar lírát alapvetően meghatározó korábbi versei (pl. a Madárzsoké), illetve ezek „önmagyarázatai” kaptak helyet a szerző grafikáival és fotóival illusztrált kötetben. E könyvvel tisztelgünk az idén, 2013-ban 75 éves költő előtt.

A költő maga válogatta össze legjelentősebb régebbi és újabb verseit, melyeket lírai magyarázatokkal láttott el. Így az olvasót maga Tandori engedi be egy szélesebb kapun a „lélekbe”, a légi könnyedségek rejtelmes, ám földi súlyokkal terhes világába.

Tandori „pozitív cunaminak” minősíti könyvét, ahol „rémfotók” vallanak Jekyll doktorról és Hyde úrról, madárkákat és lovakat érzékelhetünk tiszta szellemi szárnyalásban, s legfőképpen megtudhatjuk, hogy csaknem ötven év költői-szellemi tevékenysége hogyan zár teljes kört, s miként suhan a végső teljesség felé. E „látszókönyv” valóját csak az értheti meg, aki megismerésre, ködhámozásra is kész, s titkokkal együtt élni is bír.

 Kossuth-díjas, Prima Primissima-díjas magyar költő, író, műfordító. A Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. A magyar irodalom megújulásának egyik legeredetibb és legnagyobb hatású képviselője, az élő klasszikus, kinek valamennyi könyve a líra ünnepe. Tandori a XX–XXI. századi modern magyar literatúra emblematikus alakjává lett, művei tananyagok, költészete számtalan kortárs alkotót ihletett meg.