Skip to main content

Ross Károly : Ártériek

Egy Rába-parti falu, az ártériek hazája. Aki sétálni indul e könyv lapjain keresztül a folyó menti faluban, gyengeséget, elesettséget, kiszolgáltatottságot, öregséget, elmagányosodást, mindennapi küzdelmeket láthat megélhetésért, egy kis szeretetért, egy kis odafigyelésért, egy jobb életért. Szerelmek születnek, és hunynak ki, gyermekek válnak felnőtté, és felnőttek válnak, öregségükben, ismét gyermekké. Zajlik a falusi élet, mint talán mindenhol máshol. De az ártériek mégis, valahogyan mások. Hiszen nekik itt a Folyó, amely életük, gyermekeik, szüleik, barátaik, tanáraik életének szerves része. Ross Károly szívszorító élet-írásai és a párbeszédek nyomán megelevenedő, vissza-visszatérő karakterei olyan pontos metszetét adják a valóságnak, a folyóparti falu mindennapjainak, hogy orrunkban a dohos házfalak és a frissen szántott föld illatával, szemünkben egy-egy otthonka mintázatával, hallani véljük a mozgóárus érkezését és a hazatérő csorda hangjait. A séta végén aztán úgy érezhetjük: szinte mindenkit ismerünk a faluban, ahol ők, az ártériek élnek. Az Ártériek a Kortárs Kiadó és a TotáLiber Kiadó közös, Folyóírás sorozatának első kötete.

Ross Károly (Horváth Károly) 1954-ben született Egyeden, egy rábaközi faluban. Budapesti és pécsi tanulmányait követően magyar–angol szakos tanári diplomát szerzett. Évtizedek óta tanárként és nyelvkönyvkiadóként dolgozik Sopronban.
A '80-as óta rendszeresen publikál a Holmiban, a Várhelyben, a Műhelyben, az Új Horizontban és több helyi folyóiratban. Mindezeken túl angol és amerikai irodalmat is fordít.
Eddig megjelent, önálló kötetei:
Futás éji mezőn (novelláskötet),Edutech Kiadó, 2000
Klausz mérnök kicsapongásai (kisregény), Balassi Kiadó, 2004
Harték (regény), Balassi Kiadó, 2006