Skip to main content

Kalapos Éva: D.A.C. - Kéz a kézben

Kalapos Éva:
A D.A.C. történetei abban különböznek a hasonló ifjúsági regénysorozatoktól, hogy a könnyed, mai stílusban, de a kamaszkori problémákat helyezik középpontba, és nem félnek azokról nyíltan és őszintén beszélni. A családi, szociális, tanulási gondok, a szexuális jellegű felfedezések, az alkohol, a drogok, az internet és a média veszélyei mind-mind olyan témák, amikről beszélni kell a tinédzserekkel, ha meg akarjuk érteni őket. A D.A.C. célkitűzése a szórakoztatás mellett az, hogy beszélgetésre, kérdésekre serkentse a gyerekeket, és megmutassa nekik, hogy a sokszor tabuként kezelt dolgokat is joguk van megismerni. Bizalmat szeretnénk ébreszteni bennük a felnőttek iránt is, valamint hangsúlyozni a barátság értékét és a biztonságot, amit egy valódi értékeken alapuló baráti társaság nyújtani tud. Célunk, hogy a célközönségen túl a szülők, középiskolai tanárok, osztályfőnökök is megismerjék, megszeressék a sorozatot. Használják kulcsként, amivel közelebb tudnak kerülni a fiatalokhoz, vagy katalizátorként, egy közös olvasmányélményként, ami alapot teremt a problémák megfogalmazásához, alkalmat azok kibeszélésére. A sorozat harmadik részében Flóra és barátai ismét olyan helyzetekkel találják szembe magukat, amilyenekkel még sosem találkoztak. Végre megtörik a jég, és Flóráéknál talán lassan helyreáll a családi béke, ezzel párhuzamosan azonban a lány magánélete egyre zűrösebbé válik. Flóra és Dani barátsága tovább mélyül, és fény derül arra, kik és miért zaklatják a fiút. Kamaszkorról, toleranciáról - nem középiskolás fokon!

Kalapos Éva író, újságíró, énekes

Kalapos Éva nagyjából annyi idős volt, mint a főszereplője, amikor megírta első tiniregényét egy csíkos füzetbe „Szerelem: Jeles” címmel. Szabadúszó újságíró, imádja a filmeket és a sorozatokat, és meggyőződése, hogy a lelke mélyén egy életre megmaradt tinédzsernek.
1983. július 2-án született Nyíregyházán. 2001-ben végzett a nagykállói Korányi Frigyes Gimnázium német-magyar két tannyelvű tagozatán, majd hosszas útkeresés után a Károli Gáspár Református Egyetem magyar szakán szerzett diplomát 2010-ben. Több, mint tizenöt éve énekel különféle zenei formációkban, Másik Szoba nevű együttesével kortárs költők verseit dolgozzák fel. Irodalommal gyerekkora óta foglalkozik, az utóbbi két évben több irodalmi elismerésben is részesült:
- 2012 május: a Queer Kiadó „Ne légy láthatatlan” című novellapályázatának győztese
- 2012 július: a Fiatal Írók Szövetsége alkotói pályázatának különdíjasa dráma kategóriában (drámakötete megjelenés előtt)
- 2012 augusztus: a Vészfék alkotói pályázat drámakategóriájának győztese (Körömlakk című dráma: közönségdíj)
- 2012 október: a LABRISZ Egyesület „Te magad légy!” című novellapályázatának megosztott első helyezettje
A Manó Könyvek Kiadó gondozásában megjelent DAC – Egy új élet című kötet az első regénye 2013-ban, 2014-ben pedig a D.A.C. - A tökéletes randi (e-novella), D.A.C. - Rázós utakon és egy drámakötete is: Arccal a hóban (FISZ könyvek).