Skip to main content

Papp Sándor Zsigmond: A Jóisten megvakul

Papp Sándor Zsigmond:
A Semmi kis életek című nagy sikerű regény szerzőjének negyedik novelláskötete A Jóisten megvakul. Papp Sándor Zsigmond, akit a kritika néhány évvel ezelőtt ígéretesen tehetséges prózaíróként emlegetett, mára ezt az ígéretet beváltotta. A kötetben olvasható tizenhat novella mindegyikében különös, megmagyarázhatatlan események történnek a szereplőkkel. Kisebb-nagyobb bűnök áldozatai és elkövetői ők. Egy asszonyt a férje Krisztus-pózban szegel fel a falra, egy másik feleséget megmérgeznek, kétségbeesett kései elégtételként elcsattan néhány pofon, egy könyvelő hulláját a lépcsőházban találják meg a lakók, s nem kevesen esnek áldozatul féltékenységből elkövetett gyilkosságnak. A történetek azonban nem feltétlenül szolgálnak az elkövetett bűnök maradéktalan felderítésével, olykor még a bűnös kiléte is homályban marad. A hol drámai, hol groteszk események hátterében megbújó rejtély megoldása a novellák világába merészkedő olvasóra hárul. A közelebbről meg nem határozott, Európa keleti felére nyomasztóan emlékeztető helyszínek, a saját szenvedélyeik és kilátástalanságuk foglyaként kis közösségekben alkalmazkodni igyekvő szereplők mind ismerősek számunkra. A szerző csapdát állít, amikor olyan könnyedséggel és gazdag elbeszélői nyelven mesél a nyugtalan lelkek lakta titokzatos vidékekről, magányos bérházakról. Ebből a világból nincs menekülés, bűnösök és áldozatok egyként ott kísértenek a megsebzett tájban – és az olvasó is elveszti ártatlanságát.

Papp Sándor Zsigmond 1972-ben született a romániai Radócon. Lassan tíz éve él Magyarországon. Középiskoláit Szatmárnémetiben a Kölcsey Ferenc Líceumban végezte (1991), majd a nagyváradi Ady Endre Sajtókollégiumban szerzett diplomát (1995). A kolozsvári Babeș-Bolyai Egyetemen filozófia szakot végzett.

1995-96-ban az Erdélyi Napló kulturális rovatvezetője volt; 1996-ban megnyerte a Látó című folyóirat novellapályázatát, ugyanebben az évben a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete nívódíját, 1997-ben a Kolozsvári Írók Társaságának debütálódíját. 1999-től a Krónika című napilap belső munkatársa, rovatvezető.

Korábbi kötetei:
- Semmi kis életek (regény). Libri Kiadó, Budapest, 2011
- Az éjfekete bozót (novellák). Szignatúra könyvek, Alexandra Kiadó, Pécs, 2005
- Meghívó minden keddre. (irodalmi publicisztika) Demény Péterrel közösen, Polis kiadó, Kolozsvár, 2005
- Oran veszteglő hajói (esszé). Scripta kiadó, Nagyvárad, 2002
- ahonnan a város (novellák). Mentor kiadó, Marosvásárhely, 1998
- 72-es blues (novellák). Mentor kiadó, Marosvásárhely, 1995