Skip to main content

Baranyai László: Pszeudo - A Schiele - rejtély

Baranyai László:
Három főszereplő – Zoltán, a barátnője, Vera, és a fia, Patrik – elbeszéléséből bontakozik ki előttünk egymáshoz való bonyolult és néha sarkosan változó viszonyuk története. De jelentős szerepet játszó, érdekes, izgalmas és tragikus sorsú mellék-szereplők is felbukkannak eközben, továbbá néha a fővonal elé tolakodó, néha azt árnyaló, néha meg kitérítő mellékvonalak. Az egyik jelentős mellékszál a sport világa: mindhárom főszereplő egy modern és látványos, összetett sportág, a triatlon elkötelezettje – Vera és Patrik versenyzőként, Zoltán menedzserként. Egy másik mellékszál, amely alaposan belekavar hőseink sorsába: két Egon Schiele-kép váratlan előkerülése és értékesítése, a képek körüli bonyodalmak, bűncselekmények és anomáliák.

Baranyai László
író, drámaíró, szerkesztő
1943 június 29-én születtem Budapesten.
A Pannonhalmi Szent Benedek rendi Bencés Gimnáziumban érettségiztem 1961-ben.
Befejezetlen műszaki-, és közgazdaság-egyetemi tanulmányok után a MUOSZ Újságíró Iskoláját 1971-ben végeztem el. Ezzel egy időben a Nógrád nevű megyei napilap munkatársaként tevékenykedtem.
1971-ben megszakítottam hosszúnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető zsurnaliszta pályafutásomat, és az un. privát szférában free-lancerként tevékenykedve többféle pénzkereső mesterséget folytattam.
Mindeközben belletrisztikailag is működtem, különféle irodalmi lapokban jelentek meg verseim, prózáim, tanulmányaim és drámáim.
1987-ben a Magyar Rádió „Szerbusz” című hangjátékomat sugározta.
2003 és 2006 között az Árgus nevű művészeti-irodalmi havilap munkatársa voltam.
2002-ben egy darabommal elnyertem az akkor Európa Kulturális Fővárosának kinevezett Graz drámaíró fődíját „El innen!” (Auf und davon) című darabommal.
Könyv-megjelenéseim egy ideig novella és dráma-antológiákra korlátozódtak. („Isten tenyerén ülünk”, „Dinamit”, „Novellisták könyve”)
Saját kiadásban – azidőtájt a Magyar Triatlon Szövetség Edzőbizottságának vezetője voltam – 1996-ban jelent meg „Triatlon!” című könyvem. 2007-ben „Alaine” címmel, egy Polcz Alaine előtt tisztelgő Jelenkor-válogatást állítottam össze. Ugyancsak a Jelenkor Kiadó adta ki 2014-ben „Pszeudo – a Schiele rejtély” című regényemet. „Éccakai őrjárat” címet viselő kisregényemet a www.librarius.hu nevű internetes folyóirat folytatásokban 2013-14-ben közölte.
A Mészöly Miklós Egyesület titkáraként a Szekszárdi Magasiskola – Mészöly Miklós Irodalmi Akadémia egyik szervezője vagyok.