Skip to main content

Matkovich Ilona: Emma napernyője

Emma napernyője Egy kisvárosi, századokon átívelő történet, amely már csak rövidsége miatt, és stílusa okán is könnyed olvasmánynak tűnik. Vagyis olvasni valóban könnyű, megérteni, végiggondolni, befogadni azt is, ami benne van, de nincs leírva jóval nehezebb. Akkor találtam el a megfelelő stílust, ha az olvasó jól esőn birkózik meg a feladattal. A könyv témája egy félig igaz, félig a fantázia világában játszódó családtörténet. Egy fiatal henteslegény elindul Weissmainból és bejárva a monarchiát, végül Vácon telepedik le. Ennek oka egyszerű, szerelmes lesz a találkozásukkor még csak 13 éves Emma Gräfinbe, akivel jóval később össze is házasodik. Attól fogva a család felemelkedésének történetét ismerheti meg az olvasó, majd a sikertörténet véget ér az első világháború kitörésével. Egymást érik a tragédiák, a család szétesik. Erről és saját sorsának alakulásáról mesél az egyetlen késői leszármazott, Pék Dorottya könyvtáros, aki egy szürke napon találkozik valakivel a vonaton… De ezt már mesélje el a könyv. A kötet elején és végén felhasználtam Bächer Iván két novella töredékét. Matkovich Ilona

Matkovich Ilona Vácott született, azóta is ott él. Négy gyermeke van, tizenkét éve dolgozik újságíróként és íróként. Rendszeresen ír szociografikus témájú cikkeket közéleti lapokba, alkalmanként novellákat irodalmi lapokba és női magazinokba. Két novelláskötete (Óriásszekrény, Semmi dráma) és egy kisregénye (Férjfoglaló) jelent meg korábban.
Idén szeptemberben jelent meg az Emma napernyője című novella-füzér, amely váci történetekből áll. A novellákat tavaly a Madách Imre Művelődési Központban Zsurzs Kati színművésznő mutatta be a váci közönségnek. Közreműködött a Váci Harmónia Kórus.
Eddig díjak: 2014-ben Hüpatia média díj
2013: Paul Lendvai újságíró díj
2012 – Sociography.eu díj
2012 – Minőségi Újságírásért díj
2012 - Régiós Prima Primissima különdíj
2012 – Élet és Irodalom tárca-novella pályázat - különdíj
2006 – Magyarországi EU Újságíró díj