Skip to main content

Szávai Géza: Kivégezzük nagyapádat

A Gáspár testvérpár, az iszonytató betegségében korán elhalt Bence és a mindent túlélő Áron gyerekkora az egyenlőséget hirdető történelmi korszak – a kommunizmus – tombolásának idejére esik. De az egymást követő gyereknemzedékek sorsát mélyebben gyökerező erők, múltból rájuk szabadított, ösztönné szervült ítéletek játéka is meghatározza. Tovább élő „kivégzősdik” erőterében nő fel áldozat, hóhér, kibic, szemtanú – a mindenkori jelen örök szereplői –, emberéleteken át tör utat magának düh, bosszú, előítélet, szerelem. A bátyját túlélő Gáspár Áron keservesen megtanulja, de a gyermekének tekintett félcigány kislány, Fruzsina még csak nem is sejti, hogy az életük: sosem lesz egyenlő életük idejével, nem lesz azonos megélt éveik történéseivel. Szávai Géza pályakezdő regénye közel negyven év után is döbbenetesen idézi az akkori „közelmúltat” – folyamatos jelenként. A könyv hangzó változata, Gáspárik Attila marosvásárhelyi színművész előadásában, újabb dimenzióba emeli e lüktető prózai művet.

Szávai Géza 1950-ben született a székelyföldi Küsmődön. A nyolcvanas
évek végétől Budapesten él. Honlapja: www.szavaigeza.hu
Fontosabb regényei: Aletta bárkája, Székely Jeruzsálem (Esszéregény
az identitásról), Múlt évezred Marienbadban, Séta gramofonzenére, Oszlik a bál (Utójáték), Csodálatos országokba hoztalak. Valaki átment a havon című könyvével kezdte publikálni régóta készülő, Kisregények és nagyregények című regénysorozatát.
Az Akit átvisznek a hegyen a szerző első színpadra írt alkotása.
A Kivégezzük nagyapádat című regény új kiadásával és hangoskönyv-változatával (2014) indította a PONT Kiadó Szávai Géza ifjúkori műveinek újraközlését. Ebbe a sorba illeszkedik a Ragyog az ég, akár az aszfalt című kötet, amely egyedi prózaírói kísérletet mutat fel.