Skip to main content

Kántor Zsolt: Must

Kántor Zsolt:
Ha csak gombolkoznék az a valaki a fejében; de gondolkozik is. Mind újabb fürtökben sarjad gondolat gondolatra, akárcsak a komputer-grafika fraktáljaiban, a bomolva- kibomló, ábrák-mustrák. Mintázatok a végtelenségig, s mindez ott benne történik, hogy maga is csodálkozik azon a valakin a fejében. Hogy mire képes? Még arra is, hogy meglelje számunkra az estére esedékes emberhalált - hogy magunkra vévén Kántor Zsolt jelmezét és az alvás kis halálával kockáztassuk magunkban a költőt. HATÁR GYŐZŐ Igen jó költészet, sőt, egy kicsit több. És e sorok írója igen boldog, hogy valaha ezt az embert – Kántor Zsoltot – bemutathatta a Magyar Ifjúságban. Henry Cecil bajnok-mesteredző Angliából, ő mondja, ugye, meghazudtolva a trénerek szögesdrót-megülő óvatosságát: legjobb lovam volt. Nekem két ilyen lovam közül Kántor Zsolt lett az egyik legjobb. TANDORI DEZSŐ

Kántor Zsolt
Költő, író, szerkesztő.
Debrecenben született, 1958.szeptember 20-án. Békés megye Művészeti Ösztöndíjas volt 1988-ban, JAK-ösztöndíjas 1989-ben.
1989-93-ig a békéscsabai Tevan Kiadó Kft. szerkesztője, 93-tól igazgatóhelyettes a Tevannál, 1997-től 2004-ig (a Kft eladásáig) a Tevan Kiadó igazgatója. 2005-től a békéscsabai Hungária Nyomda Rt. könyvkiadás üzletág vezetője.
A Bárka irodalmi folyóirat alapítója, főszerkesztője volt 1993-1998-ig.
A Hit Gyülekezete tagja lett 1998. szeptember 20-án. Azóta a békéscsabai Hit Gyülekezete vezetőségi tagja. 2006-ban diplomát szerzett a budapesti Szent Pál Akadémián, teológia szakon, levelező tagozaton.
Pályája úgy indult, hogy Tandori Dezső a korabeli Magyar Ifjúságban felfedezte (bemutatta) öt vers kíséretében, 1980-ban.
Eddig hét verskötete jelent meg.
Versei, novellái az ÉS-ben, a Holmi, a 2000, a Jelenkor és a Beszélő című folyóiratokban jelennek meg. Első verseskötete a Magvető Új Termés sorozatában jelent meg Aggályok címmel, 1993-ban. Legutóbbi, Must című a Digitális Kalamáris kiadásában 2015-ben.