Skip to main content

Dr. Szekeres Ilona: Ötórai tea

HA AZ ÉLETEMET ÚJRAKEZDHETNÉM, és ugyanígy nem figyelnék lelki és testi egészségemre…mint ahogyan ezt az elmúlt 77 és félévemben tettem…de akkor végre egy ilyen könyvet kapnék kéziratban a kiadótól… azzal, hogy írjak a könyvhöz pár ajánló sort – mondjuk 5 párat – akkor…és másoknak is csak ezt tanácsolhatom…olvassák el először ezt a könyvet, és utána…ahogyan ezt nekem is kellene…fogadják el a benne tanácsolt életvitelt, és hátralevő életükben…akár 60, akár több vagy kevesebb évet éltek eddig…meglátják, sőt tapasztalni is fogják, hogy életük már akár 40 éves koruktól derűsebb, harmonikusabb, egészségesebb és boldogabb lesz…De akár, ha mondjuk, már 20 évesen kezükbe kerül ez a könyv, és akkortól megfogadják és megszívlelik azt a tömérdek jó tanácsot, amit ez a drága, önzetlenül csak segíteni kívánó doktor- és írónő ebben a maga nemében egyedülálló könyvében tanácsol…akkor már akár 20, sőt, ha még ennél is előbb olvassa valaki…már 10-5-3-2-1 éves kortól…nem beszélve a kilenc hónapos magzatállapotról…akkor már a világra jötte előtti időkben is egy olyan teljesebb életet élhet…amit én sajnos 77 és féléves koromig…azóta már ez írás miatt újabb elpocsékolt drága percekig... bűnös módon elmulasztottam… De, ha az életemet újrakezdhetném – most már csak folytathatom – akkor…mindenki tetszés szerint fejezze be…az életét… DE INKÁBB KEZDJEN EGY ÚJAT! Sándor György humoralista (még folytatja:) MERT NEM KÉSŐ! …ahogyan az én példám is mutat/hatná…hetvenen felül is…akár nyolcvan…sőt még kilencvenkilenc évesen, de száztíz, tizenegy, ma már vannak, akik mégidősebben…ha még eltudják olvasni…szemüveg nélkül ezt a letehetetlen könyvet…és ha mégis letették valahova – a szemüvegüket is –, és még emlékeznek is rá, hogy hova?…akkor ez a könyv még…és ezt túlzás nélkül állíthatom…hol hagytam abba?…Igen…akár még százhuszonhárom és háromnegyedéves korában is meghosszabbíthatja nem csak az életét, de az ifjúságát is a kedves olvasónak…vagyis csodálatos életerőt és életigenlést adhat második–harmadik–negyedik gyerekkorában. De tovább már nem viccelném el ezt az ajánlásomat…mert…higgyék végre el ezt nekem…a fele se…sőt… AZ EGÉSZ KÖNYV MESSZE NEM TRÉFA!

Dr. Szekeres Ilona
Közel húsz éve nyugdíjas, 75 éves orvosnő vagyok, s az életemmel elégedetten, jó egészségben, ma is kedvemre való elfoglaltságokkal, jó emberi kapcsolatokban élem az alkonyéveket.
Ötórai teát választottam a könyv címéül. Szeretném, ha ez a munka is olyan kellemesen és hatékonyan segítené szebbé tenni az alkonyévekhez közeledő, vagy azt már el is érő emberek életét, miként az ötórai tea teszi mindazokkal, akik ezt a kedves és hasznos szokást magukévá tették. […]
Az általam kipróbált, bevált életmód-program megfogalmazásánál alapvető szempontom volt, hogy nem kívántam szenvedve, lemondások garmadáját vállalva végiglihegni, s a régi kedvenc ételeimnek az illatát is elkerülve, végig koplalni a hátralévő éveimet, cserébe egy hosszabb, egészségesebb életért. […]
Tervem az volt, hogy az egészségtudatos gondolkodásból fakadó, megfontolt döntésekből következő változtatásokkal, hasznos, de kellemes tevékenységekkel megvalósíthassam a vágyott harmóniát és jó közérzetet, javíthassam testi-lelki teherbírásomat, ellenálló képességemet.
Elmondhatom, sikerült! Ma, 75 évesen egészségesebb vagyok, mint 20 évvel ezelőtt, szabadnak és gyakran boldognak is érzem magamat.