Skip to main content

Szávai Géza: Ragyog az ég, akár az aszfalt

Szávai Géza tizenkét éves korában, 1962-ben írta meg saját gyerek-élete egyik fájó epizódját. A szülei elől is rejtegetett füzet sok évvel később került elő, és az író felnőttként szembesül a gyerekként rögzített történet fél- vagy rejtett igazságaival. „Itt áll a valóságlakkozó kis ember.” A kiskamasz tudatán átszüremkednek a teljében tomboló kommunizmus évei a kor minden stílusjegyével. Az író kamaszkori és fiatalkori önmagával kíméletlenül szembesülve végigírja „pontos, igaz” történetét, melyben fellángolnak Európa 1968-asa reményei, és az Isten háta mögötti székely falucska egy groteszk éjszakán átéli a harmadik világháború kitörésének pánik-hangulatát, majd a rendszerváltozás talányos, keserű színjátékát. Szávai Géza későbbi regényeiből ismert egyedi elbeszélőstílusának „útját visszakövethetjük” itt a gyermekkor szenvedélyes, ellentmondásos világába.

Szávai Géza 1950-ben született a székelyföldi Küsmődön. A nyolcvanas
évek végétől Budapesten él.
Fontosabb regényei: Aletta bárkája, Székely Jeruzsálem (Esszéregény
az identitásról), Múlt évezred Marienbadban, Séta gramofonzenére, Oszlik a bál (Utójáték), Csodálatos országokba hoztalak. Valaki átment a havon című könyvével kezdte publikálni régóta készülő, Kisregények és nagyregények című regénysorozatát.
Az Akit átvisznek a hegyen a szerző első színpadra írt alkotása.
A Kivégezzük nagyapádat című regény új kiadásával és hangoskönyv-változatával indította a PONT Kiadó Szávai Géza ifjúkori műveinek újraközlését. Ebbe a sorba illeszkedik a Ragyog az ég, akár az aszfalt című kötet, amely egyedi prózaírói kísérletet mutat fel.