Skip to main content

Décsy Eszter: Ördöggerinc

Mi köti össze Kautzky Armandot egy barcelonai félszemű kurvával? És Platónt a String Theory zenekarral? Az embernek 33-35 csigolyája van, de mennyi van az ördögnek? És hogy jön ide Marquez magánya? A kapocs az Ördöggerinc, egy modern, zenei elemekkel tűzdelt hangvíziós könyv, avagy zenovellakötet, amely egy novellatrilógiára épül, egyfajta fúzió szépirodalmi szöveg és könnyűzene között. A novellatrilógia három ember életének mágikusan összefonódó viszonyát tárja fel, és közben egy Barcelonához közeli elhagyatott színháztól a Keleti Pályaudvar mocskos utcáin át a Balatonfelvidékig tartó bizarr utazásra invitál minket. Alapul veszi a platóni androgün-mítoszt megtűzdelve mitológiai utalásokkal, miközben a történetek napjainkban játszódnak egyfajta marquezi mágikus realizmusban. A szövegek erős vizualitása David Lynch-i hangulatokat hordoz, melyet a progresszív atmoszférikus zene még jobban felerősít. Rockos-pszichedelikus-jazzes gitártémák, sámánisztikus dobok és hang-dob, didgeridoo, dörgő basszusok, hegedű, folkelemek és elektronika okos keveréke adja a történetnek megágyazó zenei alapokat, melyet a String Theory zenekar három tagja, Takács József ’Jozzy’, Balogh Balázs és Varjú Attila írt és hangszerelt. Décsy Eszter novelláinak felolvasásához pedig megnyerték maguknak Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész-szinkronszínészt, Pálos Hannát, aki a Katona József Színház állandó társulati tagja, illetve az író-drámaíró-énekes Kalapos Éva Veronikát. E rendhagyó hangoskönyv a NOW Books & Music nevű kultúr-gerilla projekt gondozásában jelenik meg, melynek célja, hogy alternatívát kínáljon a hazai könyv- és lemezkiadói berendezkedésre, terjesztésre. Független, kortárs, underground, a szavak legnemesebb értelmében, és célja, hogy segítse a fiatal művészeket, különleges irodalmi-zenei projekteket. A könyvet a fiatal és tehetséges tetoválóművész, Lipka Lilla lenyűgöző grafikái illusztrálják.

Décsy Eszter író, újságíró.

Több novelláját publikálták már (Szépirodalmi Figyelő, ÚjNautilus, Ezredvég), 2013-ban jelent meg első regénye az Ab Ovo Kiadónál.

A 2016 novemberében megjelent Ördöggerinc a második kötete.
2013 óta a Fiatal Írók Szövetségének tagja, 2016 januárja óta a FISZ prózaműhelyének vezetője Csepregi Jánossal.

2012-ben alapította a NOWmagazint, egy zenei-kulturális magazint azzal a céllal, hogy támogassák a hazai feltörekvő tehetségeket, ennek főszerkesztője és újságírója, emellett a Bárka online-on és a Szépirodalmi Figyelőben publikál irodalomkritikákat, irodalmi beszámolókat.