Skip to main content

Molnár T. Eszter: Szabadesés

Molnár T. Eszter:
Egy életközepi válság pszichológiai regényeként, bűnregényként és krimiként olvasták eddig leginkább Molnár T. Eszter Szabadesés című regényét. Az írónő a könyv megírásának ideje alatt hosszú ideig Freiburgban élt, s így, akárcsak Kun Árpád, más társadalmakat is megismerve más tapasztalatokból is táplálkozik a prózája. Megjelenést követően Bán Zoltán András a Magyar Narancsban rögtön a következőket írja: "íróilag hasznos döntés, hogy Molnár T. Eszter a mai Németországba teszi regénye színterét. Szereplői zömmel németek, kivétel a titokzatos szajha, Magdalena Becker, aki félig magyar. De akkor mennyiben magyar ez a krimi? Éppen csak. Viszont, mivel a szereplők szabadságfoka nyugat-európai (a nyomozó itt ügyvéd), minden erőltetés és kényszeredettség nélkül gördül előre az elég leleményes cselekmény. A bűnösök lelepleződnek, de közben Peter Brenner, az ügyvéd élete szilánkokra hasad. Vagyis valamiféle lélektani családregény is el van rejtve a könyvben, ami növeli értékét, miként az alapos német helyismeretet mutató miliőrajz. Igazából egyetlen szó festi a legtalálóbban Molnár T. Eszter munkáját: tehetség." Nagy Koppány Zsolt a Magyar Időkben azt emeli ki, hogy a szerző "két ifjúsági regény után olyan izgalmas (természetesen felnőtteknek szóló) krimit ír, amelyik alatt beszakad az asztal, és amelyik annak ellenére lesz – csak úgy, mellékesen – egy család és egy ember széthullásának sebészi precizitású krónikája, hogy bevallottan nem akar a magasirodalom részéről picit lenézett krimi műfajánál többnek látszani". A fentiek – és a többi, a Szabadesésről született kritika – arra mutatnak rá, hogy Molnár T. Eszter olyan nyelvet, olyan regényformát, műfajt talált, amely által sokakhoz képes szólni, és mégis van mondanivalója, szembesít saját esendőségeinkkel, élethazugságainkkal.

Budapesten született. Mintagyerek volt, vagy legalábbis mostanában ezt meséli a gyerekeinek. Eredetileg táncos-komikus szeretett volna lenni, de a tömegvonzás természettudományos pályára állította. Foglakozott sejttannal, növényrendszertannal, tumorbiológiával, genetikával és immunológiával. Eredményei roppant érdekesnek, ám jórészt megismételhetetlennek bizonyultak. Tanított gimnáziumban, igazgatott doktori iskolát, és dolgozott pályázatíróként is.

Gyerekkora óta ír: eleinte versekkel vidámította a környezetét, majd több nagyregénynek eljutott egészen a második bekezdéséig. Később megtanult olvasni is. Sötétben nevelt írásai 2014-ben merészkedtek újra elő az íróasztalfiókból.

2014 óta verseket, novellákat, tudósításokat és műfordításokat publikál folyóiratokban, 2016-ban jelent meg első regénye, a Stand-up! (Tilos az Á Könyvek), melyet hamarosan követett a folytatás, a Most már igazán, majd egy novellafüzér, A számozottak (JAK-füzetek: JAK+PRAE.HU). A Szabadesés című regénye (PRAE.HU) a 2017-es könyvhétre jelent meg.

2016-ban Stand up! című első ifjúsági regényével bekerült a Margó-díj TOP 3 válogatásába.

A József Attila Kör és a Szépírók Társasága tagja.