Aegon Művészeti Díj 2018-19 sajtóközlemény

Az Aegon Magyarország Zrt. a 2019. évben is kiosztja az Aegon Művészeti Díjat, az értékes irodalom népszerűsítése érdekében. A Díj továbbra is az elmúlt év legkiemelkedőbb szépirodalmi alkotásának szerzőjét jutalmazza. A díjkiosztásra 2019 tavaszán kerül sor. Az Aegon Művészeti Díjat elnyerő mű szerzője nettó hárommillió forint összegű díjazásban részesül.

Bővebben...

Aegon Művészeti Díj 2018

Áramló emlékezet, egymásból induló és egymásba futó személyes történetek egy igazi nagyregényben - Nádas Péter Világló részletek című műve 2018-ban az Aegon Művészeti Díj nyertese.

 

Bővebben...

Bravúrlíra, trópusi őserdők, szerelmi háromszög és Erdély-történetek, családregények, közérzetversek és világló részletek

Áradó emlékezet és hosszú hallgatás – mindkettő Díjat érhet: Parti Nagy és Nádas is esélyes az idei Aegon Művészeti Díjra. Összeállt a döntősök listája, megvan az idei tíz jelölt.  Erős a líra és erősek a nők: 4:6 arányban versek és regények, női és férfi szerzők versenyéről szól az idei év. Átfogó, visszatekintő, összegző és gyűjteményes művek jellemzik a listát, izgalmas hősnők, önéletrajziság, és a közelmúlt eseményei lírában és nagyregényben is. Négy verseskötet és hat regény, összesen két kiadó – Magvető és Jelenkor – tíz kötete van versenyben a 3 millió forinttal járó elismerésért. A díjazott mű sikerét több tízmillió forint értékű média-megjelenéssel is támogatja az Aegon Művészeti Díj.

 

Bővebben...

„A Hatalom Hazudik. Megteheti” – Winkler Nóra Páros Interjúja Dragomán Györggyel És Gyárfás Dorkával

Amikor az Erdélyből frissen áttelepült Dragomán György az új magyarországi iskolájában Antigoné kapcsán dolgozatot írt arról, hogy ez a dráma többek között arról is szól, hogyan torzítja el a hatalom a személyiséget, és felolvasta a szövegét, megállt a levegő az osztályban…

 

Bővebben...

"Kérem, én nem gyilkoltam meg senkit!" - Winkler Nóra páros interjúja Fiala Borcsával és Németh Gáborral

Eléggé egy húron pendül Németh Gábor Aegon-díjra jelölt író Fiala Borcsával. Velük beszélgetett a modern kori cselédségről Kosztolányi Dezső Édes Annája nyomán a WMN 5+5-ös sorozatában Winkler Nóra – többek között arról, hogy az írás akár tantrikus szexként is felfogható, és a kasztrendszer nem csupán Kosztolányi korában volt aktuális, hanem még most is az.

Bővebben...

Németh Gábor: Cseresznyevirágzás – Édes Anna, 2017 (Novella)

Egy csepp vér és egy szobányi feszültség a szusisták fölött. Hogyan viselkedne Kosztolányi Édes Annájának címszereplője egy mai magyar háztartásban, és milyen lenne a mai Vizyné? 

Bővebben...

Hát, így szerettünk egymásba a nagymamával, kisunokáim! – Péterfy Gergely novellája, Hófehérke után szabadon

Jó, hát végül is mi kezdtük az egészet. Mi találtuk ki, hogy megkérünk öt Aegon-Művészeti Díjjal jutalmazott kortárs magyar írót arra, hogy ugyan válasszanak már az irodalom nőalakjai közül egyet-egyet, és helyezzék őket át az általunk ismert mindennapokba... Grecsó Krisztiánnal indult a közös buli, aki Móricz Zsigmondig nyúlt vissza, egészen Az Isten háta mögöttig, és onnan húzta át közénk a jó Veres tanítónét az ő kielégítetlen és kiéletlen vágyaival... Most meg jött Péterfy, és elhozta Hófehérkét. Méghozzá egyenesen 2017 Magyarországára. Szóval, mi akartuk, tényleg. És most megkaptuk. WMN 5+5 – Péterfy Gergely novellája.

Bővebben...

Aegon Művészeti Díj 2017 sajtóközlemény

A világ legelismertebb kortárs magyar írója, Krasznahorkai László kapja az Aegon Művészeti Díjat és a vele járó nettó hárommillió forintot Báró Wenckheim hazatér című regényéért. A könyvből Máté Gábor szíve szerint Gothár Péterrel rendeztetne meg pár jelenetet, vagy „úgy pontosabb, hogy Gothár rendezésében láttam, miközben olvastam”.

Bővebben...

Aegon Művészeti Díj 2017 - Shortlist sajtóközlemény

Összeállt a legjobban várt magyar irodalmi lista, az Aegon Művészeti Díj shortlistje.

Bővebben...

Aegon Művészeti Díj 2017

2016. december 15-én éjfélig várjuk jelöléseiket Magyarország legrangosabb irodalmi díjára, az immár 12. alkalommal átadandó Aegon Művészeti Díjra. A nettó hárommillió forinttal járó elismerésre 2015. december 1. és 2016. december 31. között első alkalommal megjelenő, Magyarországon könyvárusi forgalomba kerülő szépirodalmi művek és alkotóik jelölhetők.

 

Madárhangok Kaliforniától Szajláig

2016-ban Oravecz Imre kapta az Aegon Művészeti Díjat és a vele járó nettó hárommillió forintot Távozó fa című verseskötetéért.

Sajtóközlemény, 2016. április 13.

Bővebben...

Aegon Művészeti Díj 2016 - Shortlist sajtóközlemény

Összeállt a legjobban várt magyar irodalmi lista, az Aegon Művészeti Díj shortlistje.

Bővebben...

Aegon Művészeti Díj 2016 Felhívás szépirodalmi könyvkiadók részére

2015. november 30-án éjfélig várjuk jelöléseiket Magyarország legrangosabb irodalmi díjára, a tizenegyedik alkalommal átadandó Aegon Művészeti Díjra.

Bővebben...

Barátság és barbárság Bécsben

2015-ben Péterfy Gergely: Kitömött barbár című nagyregénye kapta a jubileumi Aegon Művészeti Díjat és a vele járó nettó hárommillió forintot.

Sajtóközlemény, 2015. március 24.

Bővebben...

Aegon Művészeti Díj 2015 Sajtóközlemény

Néhány pillanat. Egy teljes nap. Hosszú évtizedek. Több száz év, vagy akár a végtelen – a történelmi és a személyes idő szövi át a tizedik Aegon Művészeti Díjra esélyes műveket.

Bővebben...

A 2014-es AEGON Művészeti Díj kitüntetettje

Kun Árpádé az idei Aegon Művészeti Díj
Boldogság és kívülállás az „érett férfikor művében” - egy hamisítatlan nagyregény, Kun Árpád: Boldog Észak című műve kapta 2014-ben az Aegon Művészeti Díjat

Bővebben...

Summa Artium díjat nyert az Aegon Művészeti Díj támogatásával megvalósult „Középiskolai irodalmi tancsomagok” – projekt

A díjról:

A Summa Artium Díjak a kultúrával és művészetekkel együttműködő, azokat kiemelkedő módon támogató vállalatok és magánszemélyek elismerését szolgálják. A projekt-kategóriában azok a kezdeményezések nyerhetnek, amelyekben az együttműködő felek kölcsönösen előnyös, innovatív és újszerű módon használják erőforrásaikat.
A „Középiskolai irodalmi tancsomagok” - projekt a zsűri döntése alapján 2013 legfigyelemreméltóbb együttműködése a nonprofit és a vállalati szféra között.

Bővebben...

Összeállt az idei Aegon Művészeti Díjra esélyes művek tízes listája a zsűri szavazatai alapján

AEGON MŰVÉSZETI DÍJ 2014 - SAJTÓKÖZLEMÉNY

Szatmár, Norvégia, Erdély, Szibéria, Torino, Shanghai és Budapest – földrészeken átívelő történetek, sok női szerző és még több Kossuth-díjas: összeállt az idei Aegon Művészeti Díjra esélyes művek tízes listája a zsűri szavazatai alapján

Bővebben...

Újabb díj az Aegon-nak

Az Aegon Művészeti Díj Olvasni jó! programja két kategóriában is 3. helyezést ért el

2013. október 3-án adta át a Magyar Adományozói Fórum (MAF) a leginnovatívabb, a legsikeresebb partneri együttműködésen alapuló, és a legnagyobb hatást elérő támogatási programokat megvalósító hazai vállalatoknak a MAF Társadalmi Befektetések Díj elismeréseit.

Bővebben...

„Íróvá nem a halál avat” – élő irodalom a középiskolákban

AEGON MŰVÉSZETI DÍJASOK A TANTERMEKBEN

Elkészültek és a www.aegondij.hu oldalon ingyenesen elérhetőek az Aegon Művészeti Díjban részesült kortárs magyar szerzők műveiről íródott középiskolai óravázlatok. A Magyartanárok Egyesülete szakmai felügyeletével készült multimédiás tancsomagok elsősorban a középiskolai irodalomtanároknak nyújtanak módszertani segítséget.

Bővebben...

A díj esélyes díj – három kategóriában is versenyben az Aegon Művészeti Díj

A Magyar Adományozói Fórum (MAF) társadalmi befektetések díj idei pályázatán az Aegon művészeti díj a „Leginnovatívabb támogatói program”, a „Legsikeresebb partneri együttműködések” és az „Év társadalmi befektetési programja” kategóriákban esélyes a győzelemre

Bővebben...

MAF Társadalmi Befektetések Díj pályázat

Az Aegon Művészeti díj - Olvasni jó! program a Magyar Adományozói Fórum (MAF) pályázatán a bíráló bizottság ajánlása alapján 3 kategóriában is - a MAF Leginnovatívabb Támogatói Program, a MAF Legsikeresebb Partneri Együttműködések és a MAF Az Év Társadalmi Befektetési Programja - shortlistre került.

Bővebben...

Aegon Művészeti Díjasok a tantermekben – olvasni jó, ha a magyarórán mondják, akkor is!

Tananyaggá váló kortárs írók: komplex óravázlatok készülnek a középiskolai irodalomórákra Aegon Művészeti díjas és döntős szerzők műveiről a Magyartanárok Egyesülete szakmai felügyeletével.

Bővebben...

Aegon Művészeti Díjasok Kapolcson

35 fok, szikrázó napsütés, sehol egy felhő – lehetne ennél jobb idő egy tóparti programhoz?

Bővebben...

Aegon Művészeti Díjasok a Margó Irodalmi Fesztiválon

Barnás Ferenc, Esterházy Péter, Grecsó Krisztián és Térey János

Bővebben...

A 2013-as AEGON Művészeti Díj kitüntetettje

Talányok, rejtélyek, Ottlik szelleme és a mai Budapest pillanatképei.
Barnás Ferencé a hárommilió forinttal járó 
Aegon Művészeti Díj!

Bővebben...

Aegon Művészeti Díj 2013

A NETTÓ HÁROMMILLIÓ FORINTOS DÍJAT ELNYERT MŰ:

BARNÁS FERENC: MÁSIK HALÁL

(regény, 2012, Kalligram Kiadó)

Bővebben...

Aegon Művészeti Díj 2013 Shortlist

Több női szerző és kiadói sokszínűség – a szakmailag megújult Aegon Művészeti Díjra a szépirodalmi kiadók jelölhették tavaly megjelentetett kiemelkedő jelentőségű könyveiket. Ebből  a huszonnyolc kötetet tartalmazó listából a neves irodalmárokból, irodalomtörténészekből, újságírókból és pedagógusokból álló zsűri szavazatai alapján összeállt az idei AEGON Művészeti Díjra esélyes művek tízes listája.

Bővebben...

AEGON MŰVÉSZETI DÍJ 2013

logo2013
Apa és fia versenyez Magyarország legrangosabb irodalmi díjáért – lezárultak a jelölések, kialakult az Aegon Művészeti Díj "longlist"-je

 

Bővebben...

A 2012-es AEGON Művészeti Társdíj kitüntetettje:

szabobalazsSzabó Balázs

zenész, népzenész

 

 

Bővebben...

A 2012-es AEGON Művészeti Díj kitüntetettje:

2012 Grecso Krisztian colorGrecsó Krisztián

Mellettem elférsz

című regényéért

 

Bővebben...

AEGON Művészeti Díj 2012

aegondijAz AEGON Magyarország Zrt. az idén már hetedik alkalommal ismeri el a kiguró jelentőségű szépirodalmi művek alkotóit az AEGON Művészeti Díjjal, amelyet élő magyar író kaphat meg az előző évben újdonságként napvilágot látott, a szakmai zsűri döntése alapján választott művéért.

Bővebben...

A 2011-es AEGON Művészeti Díj kitüntetettje:

2011 Esterhazy Peter color

Esterházy Péter

Esti

című regényéért

 

Bővebben...

A 2011-es AEGON Művészeti Társdíj kitüntetettje:

lukacs miklos vancsofoto

Lukács Miklós

cimbalomművész


 

Bővebben...

AEGON Művészeti Díj 2011

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat és az AEGON Művészeti Társdíjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiugró alkotóművészeti teljesítményeket. Az AEGON Művészeti Díj irodalmi elismerés, ezt élő magyar író kaphatja meg az előző évben újdonságként napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért, szakmai zsűri döntése alapján.

Bővebben...

AEGON Művészeti Társdíj 2011

Amikor a 2008-as AEGON-díjas költő, Térey János jelöltjeként 2008 őszén Kovalik Balázs átvette az AEGON Művészeti Társdíjat, egy interjúban elmondta: ez a díj azért jelent sokat számára, mert „tisztességesen szubjektív”. Itt ugyanis egyetlen alkotó jelöl másik művészt a társdíjra, méghozzá egyedül, úgy, hogy nem tolja a felelősséget másokra. A személyesség mellett az is fontos, hogy Térey János személyében olyan alkotó jelölte őt, akinek a figyelme, a véleménye sokat jelent számára – fűzte hozzá Kovalik Balázs.

Bővebben...

Ez a jelölés az őszinte elismerés jele Pálfi György az AEGON Művészeti Társdíjról

Pálfi György filmrendezőt jelölte az AEGON Művészeti Társdíjra az idei AEGON-díjas író, Csaplár Vilmos, s bár csak véletlen, mégis különös szépsége a jelölésnek, hogy Pálfi György 1974. április 11-én született. A költészet napján van tehát a születésnapja. A két AEGON-díjnál az év első, tavaszi elismerése mindig irodalmi: ezt kortárs magyar író, költő kaphatja meg. Fél évvel később pedig a díjazott író jelölhet másik magyar művészt az AEGON Művészeti Társdíjra, méghozzá másik művészeti ágból. Eszéki Erzsébet, a program szakmai vezetője és Pálfi György rövid, jórészt a sajtótájékoztatón elhangzott beszélgetése olvasható itt.

Bővebben...

A 2010-es AEGON Művészeti Díj kitüntetettje: Csaplár Vilmos a Hitler lánya című kötetéért

Sajtótájékoztató, 2010. ápr. 13.

A zsűri nevében Gács Anna rövid indoklása:

A Hitler lánya merészen eredeti vállalkozás: anekdotákat, vicceket, történelmi apokrifeket és valóságos forrásokat dolgoz össze szövevényes, de biztos kézzel szerkesztett történelmi regénnyé. Hősei között találkozunk a történelem valódi szereplőivel és az írói fantázia teremtményeivel is – például Adolf Hitlerrel és Kucor Fannival, Kasztner Rezsővel és Kujeda Éliással -, akik mind háromdimenziós, hihető figurákként futják be hihetetlen sorsukat.

Bővebben...

AEGON Művészeti Díj 2010

Sajtótájékoztató, 2010. ápr. 13.

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő szépirodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős irodalmi művekre és alkotóikra.

A díjat élő magyar író kaphatja az előző esztendőben újdonságként napvilágot látott, kiemelkedő szépirodalmi művéért.

Bővebben...

Páratlan páros elismerés: AEGON Művészeti Társdíj 2009

Szerencsére ma már az állami díjak mellett akadnak civil kezdeményezésre született elismerések is, olyan azonban nincs másik, amelynél szorosan összekapcsolódna két művészeti díj. Ilyen, különleges elismerést hozott létre 2006-ban az AEGON Magyarország Zrt.: az AEGON Művészeti Díjat, valamint a hozzá kapcsolódó AEGON Művészeti Társdíjat, azzal a céllal, hogy elismerje és támogassa a kortárs magyar művészeket, a korunkban születő, kiemelkedő alkotói teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a szerzőkre és műveikre a figyelmet.

Bővebben...

A 2009-es AEGON Művészeti Társdíj kitüntetettje: Juhász Gábor

Jónás Tamás, a 2009-es AEGON Művészeti Díjjal elismert költő rövid indoklása:

Juhász Gábor már régen nem zenész. Zenészként elsajátította, sőt, kisajátította magának mindazt, amit lehetett, és csendesen továbblépett: elkezdett beszélni. Műveltsége, szakmai tudása, zeneszerszáma kezd mellékessé válni, a dalokból, a hangulatokból, a lemezekből egy olyan művész szól hozzánk, aki ugyan zenéül beszél, de azt mondja és úgy, amit a beszélgetőtársa hallani akar és hallani tud.

Bővebben...

AEGON Művészeti Díj – 2009

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős művekre és alkotóikra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző esztendőben újdonságként napvilágot látott, kiemelkedő szépirodalmi művéért.

Bővebben...

A 2009-es AEGON Művészeti Díj kitüntetettje: Jónás Tamás

Jónás Tamás Önkéntes vak című kötetéért veheti át az elismerést.

A zsűri nevében Széchenyi Ágnes rövid indoklása:

Az AEGON Művészeti Díjról döntő zsűritagok úgy találták, hogy a 2008-ban megjelent szépirodalmi művek között Jónás Tamás Önkéntes vak című kötete nyújtotta a legmegrendítőbb esztétikai élményt.

Bővebben...

AEGON Művészeti Társdíj - 2009

Amikor a tavalyi AEGON-díjas költő, Térey János jelöltjeként 2008 őszén Kovalik Balázs átvette az AEGON Művészeti Társdíjat, a hazai operajátszásba életet vivő rendező több interjúban elmondta: ez az elismerés azért rendkívül fontos számára, mert olyan valaki javaslatára kapta meg, akinek a figyelme, a véleménye fontos számára. Ez a két, összekapcsolódó díj „tisztességesen szubjektív” – fogalmazott Kovalik Balázs, hiszen itt egyetlen alkotó jelöl másik művészt a társdíjra, egyedül, úgy, hogy nem tolja a felelősséget másokra, kuratóriumokra.

Bővebben...

A 2008-as AEGON Művészeti Társdíj kitüntetettje: Kovalik Balázs rendező

Térey János rövid indoklása:
Az a rendező, aki ébren tartja a figyelmünket, folyamatosan rákérdez az alapokra. Azaz magára a múzeumra. Eszményi esetben nem a konvenció szolgája és nem a kultúra kegyurainak hűbérese, hanem alkotó. Nem csak az agyában, nem csak „a szívében”, hanem a bőrén hordozza a megoldandó problémáját. Kiül az arcára.

Bővebben...

A 2008-as Aegon Művészeti Díj kitüntetettje: Térey János

Az idei AEGON-díjas költő rövid életrajza:
Író, költő, drámaíró, műfordító. 1970-ben született Debrecenben. 1989-től 1991-ig magyart és történelmet tanult a budapesti Tanárképző Főiskolán, majd az ELTE Bölcsészettudományi karán. Verseit 1990-től közli az Élet és Irodalom, a Holmi, a Jelenkor, az Alföld és a 2000. Kiemelkedő jelentőségű munkája a Paulus című verses regény, illetve drámatetralógiája, A Nibelung-lakópark. A drámaciklus harmadik részét (Hagen avagy a gyűlöletbeszéd) a Krétakör Színház mutatta be 2004 októberében, a budavári Sziklakórházban. Az előadás szerepelt Wiesbadenben, a Neue Stücke aus Europa nevű fesztiválon.

AEGON Művészeti Díj 2008

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét fontos alkotókra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért.

Az ötfős szakmai zsűri döntése szerint 2006-ban Spiró György vehette át első ízben az AEGON Művészeti Díjat a Fogság című regényéért, 2007-ben pedig Rakovszky Zsuzsa kapta meg az elismerést Visszaút az időben című kötetéért.

Bővebben...

AEGON Művészeti Díj 2007

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős művekre és alkotóikra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő magyar szépirodalmi kötetéért. Az alapító társaság vezetői megkérték a magyar irodalmi lapok főszerkesztőit, hogy tegyenek javaslatot a díjazott személyére. Ezek után szakmai zsűri döntött a díjról, amelyet Spiró György vehetett át első ízben a Fogság című regényéért.

Bővebben...

AEGON Művészeti Díj 2007

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős művekre és alkotóikra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő magyar szépirodalmi kötetéért.

Bővebben...

Spiró György vehette át első ízben az AEGON Művészeti Díjat

Spiró György vehette át első ízben a péntek délután rendezett díjátadó ünnepségen az Aegon Művészeti Díjat az alapító cég patinás székházában. Az Aegon Magyarország Zrt. az idén alapította a hárommillió forinttal járó elismerést azzal a céllal, hogy díjazza a kiemelkedő kortárs magyar művészeti alkotások szerzőit. A díjról ötfős szakmai zsűri döntött: Babarczy Eszter kultúrtörténész, Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, Lévai Balázs televíziós műsorvezető, szerkesztő, rendező, Margócsy István irodalomtörténész, kritikus és Radnóti Sándor esztéta, kritikus.

Bővebben...

Művészeti díjat alapít az AEGON

aegondij

Az AEGON Magyarország Zrt. immáron 15 éve támogatja a hazai kulturális-művészeti életet, ezért a tevékenységéért kapta meg például legutóbb 2005 őszén a Fehér rózsa díjat. A társaság most bővíti támogatási palettáját: az AEGON művészeti díjat alapít, amellyel elsősorban a magyar irodalmi élet kitűnő alkotóit, tágabb értelemben a hazai művészeti élet kiválóságait szeretné elismerni, s ezzel is felhívni rájuk a közvélemény figyelmét.

Bővebben...