Skip to main content

Sajtóközlemények

Aegon Művészeti Díj 2019

Hatszáz oldalnyi költészet: 2019-ben Takács Zsuzsa kapja az Aegon Művészeti Díjat és a vele járó nettó hárommillió forintot Vak remény című versgyűjteményéért. A kötet a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg.

 

Aegon Művészeti Díj 2018-19 sajtóközlemény

Az Aegon Magyarország Zrt. a 2019. évben is kiosztja az Aegon Művészeti Díjat, az értékes irodalom népszerűsítése érdekében. A Díj továbbra is az elmúlt év legkiemelkedőbb szépirodalmi alkotásának szerzőjét jutalmazza. A díjkiosztásra 2019 tavaszán kerül sor. Az Aegon Művészeti Díjat elnyerő mű szerzője nettó hárommillió forint összegű díjazásban részesül.

 

Aegon Művészeti Díj 2018

Áramló emlékezet, egymásból induló és egymásba futó személyes történetek egy igazi nagyregényben - Nádas Péter Világló részletek című műve 2018-ban az Aegon Művészeti Díj nyertese.

 

Bravúrlíra, trópusi őserdők, szerelmi háromszög és Erdély-történetek, családregények, közérzetversek és világló részletek

Áradó emlékezet és hosszú hallgatás – mindkettő Díjat érhet: Parti Nagy és Nádas is esélyes az idei Aegon Művészeti Díjra. Összeállt a döntősök listája, megvan az idei tíz jelölt.  Erős a líra és erősek a nők: 4:6 arányban versek és regények, női és férfi szerzők versenyéről szól az idei év. Átfogó, visszatekintő, összegző és gyűjteményes művek jellemzik a listát, izgalmas hősnők, önéletrajziság, és a közelmúlt eseményei lírában és nagyregényben is. Négy verseskötet és hat regény, összesen két kiadó – Magvető és Jelenkor – tíz kötete van versenyben a 3 millió forinttal járó elismerésért. A díjazott mű sikerét több tízmillió forint értékű média-megjelenéssel is támogatja az Aegon Művészeti Díj.

 

„A Hatalom Hazudik. Megteheti” – Winkler Nóra Páros Interjúja Dragomán Györggyel És Gyárfás Dorkával

Amikor az Erdélyből frissen áttelepült Dragomán György az új magyarországi iskolájában Antigoné kapcsán dolgozatot írt arról, hogy ez a dráma többek között arról is szól, hogyan torzítja el a hatalom a személyiséget, és felolvasta a szövegét, megállt a levegő az osztályban…

 

"Kérem, én nem gyilkoltam meg senkit!" - Winkler Nóra páros interjúja Fiala Borcsával és Németh Gáborral

Eléggé egy húron pendül Németh Gábor Aegon-díjra jelölt író Fiala Borcsával. Velük beszélgetett a modern kori cselédségről Kosztolányi Dezső Édes Annája nyomán a WMN 5+5-ös sorozatában Winkler Nóra – többek között arról, hogy az írás akár tantrikus szexként is felfogható, és a kasztrendszer nem csupán Kosztolányi korában volt aktuális, hanem még most is az.

Németh Gábor: Cseresznyevirágzás – Édes Anna, 2017 (Novella)

Egy csepp vér és egy szobányi feszültség a szusisták fölött. Hogyan viselkedne Kosztolányi Édes Annájának címszereplője egy mai magyar háztartásban, és milyen lenne a mai Vizyné? 

Hát, így szerettünk egymásba a nagymamával, kisunokáim! – Péterfy Gergely novellája, Hófehérke után szabadon

Jó, hát végül is mi kezdtük az egészet. Mi találtuk ki, hogy megkérünk öt Aegon-Művészeti Díjjal jutalmazott kortárs magyar írót arra, hogy ugyan válasszanak már az irodalom nőalakjai közül egyet-egyet, és helyezzék őket át az általunk ismert mindennapokba... Grecsó Krisztiánnal indult a közös buli, aki Móricz Zsigmondig nyúlt vissza, egészen Az Isten háta mögöttig, és onnan húzta át közénk a jó Veres tanítónét az ő kielégítetlen és kiéletlen vágyaival... Most meg jött Péterfy, és elhozta Hófehérkét. Méghozzá egyenesen 2017 Magyarországára. Szóval, mi akartuk, tényleg. És most megkaptuk. WMN 5+5 – Péterfy Gergely novellája.

Aegon Művészeti Díj 2017 sajtóközlemény

A világ legelismertebb kortárs magyar írója, Krasznahorkai László kapja az Aegon Művészeti Díjat és a vele járó nettó hárommillió forintot Báró Wenckheim hazatér című regényéért. A könyvből Máté Gábor szíve szerint Gothár Péterrel rendeztetne meg pár jelenetet, vagy „úgy pontosabb, hogy Gothár rendezésében láttam, miközben olvastam”.

Aegon Művészeti Díj 2017 - Shortlist sajtóközlemény

Összeállt a legjobban várt magyar irodalmi lista, az Aegon Művészeti Díj shortlistje.