Skip to main content

Hát, így szerettünk egymásba a nagymamával, kisunokáim! – Péterfy Gergely novellája, Hófehérke után szabadon

Karl Jäger (54) vadász: Mindenekelőtt le szeretne szögezni, hogy én nagyon gemocht Hófehérkét. Kislánykora óta ismertem. Én harminc évesen került Kékszöllősy méltóságos úr birtoka, én disszidál Kölni kalifátusból iszlám veszély elől a biztonságos Kelet-Ojrópa. Én Kelet-Ojrópa is nagyon szeretek. Hófehérke is nagyon szeretek. Magyarország, szeretlek. Kékszöllősy méltóságos urat is nagyon szeretek. Bejár Hófehérkével és mamájával kéthetente Felcsút City, nagy Einkaufszenter, amíg ők bevásárolnak, én menni Migránsügyi Hivatal, Kékszőllősy Méltóságos Úr mindig kiadni nekem migránscselédkönyv, kell bemutat Migránsamt, hogy nem kell engemet deportíren lassen, mert gebürtiger katolikus vagyok, ugye. Tetszik látni, fehér a bőröm, kék a szemem, ja. Mutassam kamerának? Nem kell, alles klar. Fúj-fúj iszlám, utál iszlám. Nem tetszik engemet deportíren lassen, ugye? Ich bedanke mich unterthänlich. Na és akkor amikor a nagyságos asszony, akit nagyon szerettem, mert sose vert engemet, túl sok pénzt költötte a Felcsútstadti szuvenírboltban Rácheles hűtőmágnesre, a Méltóságos úr meglegyintette, és akkor a Női Principiumvédelmi hatóság bestätigt az önkezűség. És akkor jött az új méltóságos asszony, és azt mondta, hogy vigyem el Hófehérke in die Wald, és töte sie. És akkor én nagyon sírta, és nem akarta, de tudtam, hogy menni kell, mert különben nekem a migránscselédkönyvemben nem lesz stempel, és akkor nekem kaputt. Entweder du, oder Hófehérke, mondtam magamnak, és mentünk tief in die Wildnis von Felcsút, mint egy Schiller-balladában.

Hófehérke (19): na és mondok a vadásznak, hogy Karl, ne baszódjá me megküldelek, mit akarsz mán azzal a bökőve’? Az meg pislog érted, azt mondja nekem, hogy ő izé vót, hogyishívják na, tejológus vagy mi a rák németbe’, vágod, és hogy ő nem öl meg, érted. Mondom baszódjá meg te még szarnak is gyáva vagy bazmeg. Én úrikisasszony vagyok gecibe, a NER része, baszódjá, te nekem legyé bazmeg férfi. Te szolga vagyol bazmeg, apám csicskája, a Magyarhírlapba is benne vót a címlapon, hogy Kékszőllősy méltóságos úr migránscselédei körében, ha az a parancs, hogy öljé, akkor öljé. Mostohámra rájött a balhé, érted, megjött neki, meg ugye állandóan jön neki a kokó a nemzeti kokóellátóból, Habony és Fiai, azt ilyenkor hülye. Majd hazamegyek azt felgyújtom, gecibe.

Hapci (102): Én Kékszőllősy méltóságos úrikisasszonnyal a Felcsúti vadonban ismerkedtem meg, a vadon Észak- Északkeleti részén, palás dolomit és korajura mészkő elegyes kőzetén helyezkedett el lábát behajlítva, súlypontját a gerincoszlop aljára helyezve, vagyis, bocsánat az illetlen egyszerűségért, ült a nagyméltóságú kisasszony. Kezével a morzsalékos-szilikátos, részben folyami üledékkel kevert altalajt elemezte. El akartam bújni, de észrevett és megszólított, amit én a kasztomhoz illően magamat hasra vetve, fejem kezeimmel eltakarva fogadtam, és a törvények értelmében válaszoltam: Alja értelmiségi vagyok, Nagyméltósága, akit a NER nem fogadott kebelére, nem vagyok méltó, hogy hozzám szólj, köpj le és hívj rendőrt! Ő azonban – és távol álljon, hogy itt én most a törvények megszegésével akarjam vádolni a kisasszonyt – nem a törvényeknek megfelelően járt el, vagyis nem rúgott belém és nem köpött le, hanem…

BÍRÓ (21): Később pótolta a kötelező NER-rúgást és NER-köpést?

HAPCI (102): Nem, kérem, nem pótolta.

BÍRÓ (21): Jegyzőkönyvezni! Folytassák! Heló, magához beszélek! Ébresztő!

SZUNDI (99): Elnézést… öööö…. hát öööö…. a a nagyságos kisasszonynál határozott dezorientációs disztópiát lehetett fölfedezni, amely a heves affekciók által proiciált egó diszfunkciójából… egyszóval amikor hazaértem a szeméttelepről, ahol a nemzet kebeléből joggal számkivetettként immár negyvenedik éve a hasznos nehézfémek bányászatából járulok hozzá társaimmal együtt a nemzetgazdaság teljesítményéhez, és ezzel pozitíve saját énképemet is erősítem... (elalszik)

MORGÓ (99): A Nagyméltóságú kisasszony helyzete a vita activa és a vita contemplativa, a cselekvő és a szemlélődő élet ellentéte szemszögéből - hiszen ez az antik elméletírók óta közhelynek számít, számtalan teória kísérletezik összeegyeztetésükkel Platóntól és Aristoteléstől kezdve MAchiavellin és Kojeve-en át szerénységemig, de hát ki olvas ma már filozófiát, kérdem én? Ez a szánalmas bohóc Szundi? Vagy a nevetséges Hapci (ki az a Hapci, kérdem én?) És még ezek nevezik magukat értelmiséginek? Szánalmas - egyszóval a nagyméltóságú kisasszony megette a csalánlevesem és a kenyérhéjtömbömet, amit természetesen szerénységem sérelmezett, és a jogfilozófia alapelvei szerint - de hát ki olvas ma már rajtam kívül jogfilozófiát - számon is kért nevezett kisasszonyon, illetve ezeken a magukat nevetséges és érthetetlen módon értelmiséginek nevező bohócokon. Mire ezek a szánalmas, morálisan erodálódott entitások azt felelték, hogy az ő csalánlevesüket és erjesztett kenyérhéjukat is megette, de mit változtat ez azon - kérdem alázatos szerénységgel - hogy az enyémet is megette? Nekem csak a sajátom hiányzik, maximum a Kukáé, aki, tisztelve bennem az értelmiségit, önként le szokott mondani javamra a fejadagjáról.

Szende (107): Rettegtünk, kérem. Ez az igazság. Először is az ugye, hogy kint kellett éjszakáznunk a puszta ég alatt, mert a nagyságos kisasszony szerint büdösek vagyunk. Aztán kijön és felébreszt bennünket, hogy nem tud aludni, hozzunk neki töményet és cigit. Mondjuk neki, hogy mi el vagyunk ugye tiltva, nem vagyunk a NER részei, nem mehetünk sem nemzeti dohányboltba, sem nemzeti italboltba, de ő erre azt mondja, hogy akkor feldob minket migránspártolásért és akkor nekünk végünk. Akkor kértük, hogy legalább ne ma, nemzetszaporító napon küldjön el bennünket törvényt szegni, amikor amúgyis mindenki, aki a NER része, a KDNP nemzetszaporító plázáiban papi felügyelet mellett szaporodik, hanem holnap, gyűlöletnapon küldjön el bennünklet, amikor a migránsokat verő és rugdosó tömegben sokkal könnyebb elvegyülni.

mikor szül hófehérke gyereket (kdnp plakát)

Péterfy Gergely

Tovább az eredeti cikkre »

Vissza