Skip to main content

Aegon Művészeti Díj 2018-19 sajtóközlemény

Az Aegon Magyarország Zrt. a 2019. évben is kiosztja az Aegon Művészeti Díjat, az értékes irodalom népszerűsítése érdekében. A Díj továbbra is az elmúlt év legkiemelkedőbb szépirodalmi alkotásának szerzőjét jutalmazza. A díjkiosztásra 2019 tavaszán kerül sor. Az Aegon Művészeti Díjat elnyerő mű szerzője nettó hárommillió forint összegű díjazásban részesül.

Az Aegon Magyarország Zrt. a 2019. évben is kiosztja az Aegon Művészeti Díjat, az értékes irodalom népszerűsítése érdekében. A Díj továbbra is az elmúlt év legkiemelkedőbb szépirodalmi alkotásának szerzőjét jutalmazza. A díjkiosztásra 2019 tavaszán kerül sor. Az Aegon Művészeti Díjat elnyerő mű szerzője nettó hárommillió forint összegű díjazásban részesül.

Kik jelölhetnek?

A Díjra kizárólag a magyarországi könyvkiadók által megküldött lista alapján, a szakmai zsűri jelölhet művet. (Minden zsűritagnak lehetősége van 1-1 további könyvet jelölnie.)

Mi a jelölés alapvető kritériuma?

Jelölni lehet magyar nyelven megírt, 2018. január 1. és december 31. között első alkalommal megjelenő és Magyarországon könyvárusi forgalomba kerülő szépirodalmi műveket és alkotóikat.

Milyen könyveket lehet jelölni?

  • Regényt,
  • Egyazon szerző novelláinak vagy publicisztikáinak gyűjteményét tartalmazó kötetet,
  • Egyazon szerző verseskötetét,
  • Egyazon szerző drámakötetét,
  • Kizárólag olyan művek kerülhetnek a jelölt listára, amelyek szerzője a jelölési határidő lejártakor (2018. december 31-én) élő személy.
  • Korábban már díjazott szerző új könyve is jelölhető.

Hány művet javasolhatnak a kiadók és a zsűri?

A kiadók javasolhatják a kritériumoknak megfelelő összes saját címüket. Minden zsűritag jelölhet még egy címet – amennyiben azt saját kiadója nem javasolta. A szépirodalmat rendszeresen megjelentető kiadóknak a kiíró szakmai partnere felkérő levelet küld. A kiadói jelölés azonban ettől függetlenül is nyílt.

Hogyan lehet jelölni?

A jelöléseket kizárólag a www.aegondij.hu oldalon elérhető regisztrációs lap kitöltésével lehet benyújtani 2018. október 15. és december 15. között.

A pályázatok elbírálásának módja

A díj odaítéléséről 7 tagú független, tekintélyes szakemberekből álló zsűri dönt. A zsűri összetétele a díjátadás sajtótájékoztatóján válik nyilvánossá.

A zsűri a jelöltek teljes listájából (amely a kiadók és a zsűritagok választásaiból automatikusan áll össze, amelyet a www.aegondij.hu honlapról lehet majd elérni) 2019. február 1-ig kialakítja a döntősök 10 tételes listáját. A szavazás anonim módon, online történik. Minden zsűritag személyre szóló e-mailben kapja meg egyéni azonosítóját és belépőkódját. A honlapon pontozással adja le szavazatát a neki legjobban tetsző művekre.

A zsűrizés szempontjai:

  • A legfontosabb kritérium, hogy az elmúlt év legkiemelkedőbb szépirodalmi műve, illetve alkotója kapja a díjat
  • A díjazott író és mű alkalmas legyen az olvasás és az értékes irodalom népszerűsítésére
  • A díjnak nem célja teljes életművek/életpályák elismerése

Pontozás

10 pontot adjon annak a műnek, amelyet az első helyre tenne.
9 pontot adjon annak a műnek, amelyet a második helyre tenne.
…..
1 pontot adjon annak a műnek, amelyet a tizedik helyre tenne.

A pontozás alapján kialakul a 10 tételes döntős lista. Amennyiben az első kör nem hoz ki egyértelmű eredményt, ekkor újabb anonim szavazásra kérjük a zsűritagokat.

Döntés

A zsűri összetétele a zsűritagok számára is titkos, csak a személyes és vita alkalmával ismerik meg egymást. Az addigi szavazásnak csak az összesített eredményét ismerik meg, a konkrét pontokat nem. A döntést nem többségi szavazással, hanem konszenzussal hozzák meg. A végső döntés tervezett határideje 2019. március 14. A zsűri szükség esetén egynél több ülést is tarthat.

Zsűritagok megjelenítése

A díjátadó sajtótájékoztatójáig a zsűri összetétele és a díjazott személye titkos. Minden zsűritagot titoktartási nyilatkozat aláírására kérünk.
A zsűri kiléte a sajtótájékoztatón válik nyilvánossá, amelyre minden zsűritag meghívást kap.
A zsűritagok a díj honlapján fényképes, rövid szakmai önéletrajzzal jelennek meg.

Kapcsolattartás:

A zsűritagokkal a kiíró szakmai partnere, a Summa Artium vezetője, Török András tartja a kapcsolatot (318-3938, 06 30 9000-901, e-mail: andras.torok@summa-artium.hu)

A sajtóközlemény INNEN .pdf formában is letölthető.

Vissza